Tokaji mártás

| Tokaji mártás receptek
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Eszközök: habverő, lábas, tűzhely
Eljárások: feljavítás, forralás
Adag: 10 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 dkg
4 dkg mazsola
4 dkg vaj
20 dkg szőlő

Elkészítés:

A barna alapmártást és a tokaji bort egy mély, nyeles teflonserpenyőbe öntjük, felforraljuk, majd gyengébb tűzön 30 percig gyöngyözve forraljuk. Közben tegyük bele a megmosott mazsolát. Végezetül morzsoljunk bele egy kevés vajat is, hogy a mártás bársonyosabb legyen. A szőlőt csak a főzés végén keverjük a mártásba.

Kiváló kísérője a roston sült húsoknak, vadaknak.

Barnamártás

Kép nélkül
20 dl barna alaplé vagy
20 dl csontleves
0.5 csokor petrezselyemzöld
8 gramm babérlevél
6 dkg szemes fekete bors
4 gramm gombaszár
6 dkg fokhagyma
4 gramm kakukkfű
6 dkg vaj
7 dkg liszt
4 dkg sárgarépa
10 dkg szalonnabőr
10 dl fehérbor
2 dkg

A vajból és lisztből sötétbarna rántást készítünk, beletesszük az apró kockára összevágott, megtisztított zöldségeket, a fűszereket, rövid ideig együtt pirítjuk a rántással, majd felöntjük körülbelül 15 dl barna lével vagy csontlevessel és simára keverjük. Felforraljuk és lassú forralással 150-180 percig főzzük. A mártás felszínén a főzés alatt jelentkező habot és zsiradékot leszedjük. Ezután szűrőruhán átszűrjük egy másik lábasba és hozzáöntjük a maradék barna lét vagy csontlevest és a bort. Ekkor tesszük bele a paradicsompürét, az összemorzsolt gombaszárat. Újra felforraljuk és még 90 perc alatt lassú főzéssel kellő sűrűségűre beforraljuk. A kész mártást finom szitán átszűrjük. A felesleges mennyiséget kihűlés után jégszekrényben tároljuk felhasználásig.

Tokaji mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5878 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
Kép nélkül
Tokaji mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
twitter

Kapcsolódó receptek (muskotályos tokaji aszú bor, barnamártás összetevők alapján)