Borjúérmék tokaji mártással

Elkészítési idő: 20 perc Munkaidő: 18 perc könnyen elkészíthető drága
Kép nélkül
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg zsír
8 gramm
4 dkg mazsola
4 dkg szőlő
4 dkg pirított mandula
2 dl száraz tokaji szamorodni bor
4 adag burgonyafánk
4 adag barnamártás
5 dkg liszt

Elkészítés:

A borjúszüzet felszeleteljük, adagonként 3 szeletet számítva. Sózzuk, lisztbe mártjuk és megsütjük. Barnamártást forralunk, száraz tokaji szamorodnit adunk hozzá. Szőlőt, áztatott mazsolát és pirított mandulát keverünk a mártáshoz. Tálaláskor sáfrányos rizzsel és burgonyafánkkal körítjük, és az érméket bevonjuk a mártással.

Burgonyafánk

Kép nélkül
20 dkg liszt
100 dkg burgonya
1 db hagyma
2 db tojás
1 evőkanál olaj
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint gyömbér
ízlés szerint
Sütéshez::
szükség szerint olaj

A meghámozott burgonyát nyersen megreszeljük. A hagymát ugyancsak megreszelve 1 kanál olajon megfuttatjuk. Összekeverjük az összes hozzávalót és forró olajba, nagy kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Aranysárgára sütjük.

Sáfrányos rizs

Sáfrányos rizs
1 csipet sáfrány
25 dkg basmati rizs
1 db citrom
3 dkg vaj
1 fej kockára vágott vöröshagyma
6 szem szegfűszeg
6 szem kardamom
6 szem fekete bors
1 darabka fahéj
5 dl víz

1. A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, majd a szegfűszeget, a kissé megtört kardamomit, a borsot, a rizst és a fahéjdarabkát hozzáadjuk (1. kép). Kis lángon 2-3 percig kevergetjük.

2. A húslevessel felengedjük, 1 kiskanál reszelt citromhéjjal és a citromlével ízesítjük (2. kép). Jól záródó fedővel letakarva 10 percig főzzük. Közben a sáfrányt 2 evőkanál vízzel leforrázzuk (3. kép), 5 percig állni hagyjuk, majd a sáfrányszálakat ujjunkkal kinyomkodjuk, hogy a leve szép sárga legyen.

3. Utána a sáfrányt kidobjuk, a levét a rizsre öntjük, de nem keverjük bele (4. kép). A tűzre visszatéve, lefedve még 8 percig pároljuk, majd a fedőt levéve a felesleges nedvességet elpárologtatjuk. A rizst tálalás előtt villával szétbontjuk, és ha kell, utánaízesítjük.

Barnamártás

Kép nélkül
20 dl barna alaplé vagy
20 dl csontleves
0.5 csokor petrezselyemzöld
8 gramm babérlevél
6 dkg szemes fekete bors
4 gramm gombaszár
6 dkg fokhagyma
4 gramm kakukkfű
6 dkg vaj
7 dkg liszt
4 dkg sárgarépa
10 dkg szalonnabőr
10 dl fehérbor
2 dkg

A vajból és lisztből sötétbarna rántást készítünk, beletesszük az apró kockára összevágott, megtisztított zöldségeket, a fűszereket, rövid ideig együtt pirítjuk a rántással, majd felöntjük körülbelül 15 dl barna lével vagy csontlevessel és simára keverjük. Felforraljuk és lassú forralással 150-180 percig főzzük. A mártás felszínén a főzés alatt jelentkező habot és zsiradékot leszedjük. Ezután szűrőruhán átszűrjük egy másik lábasba és hozzáöntjük a maradék barna lét vagy csontlevest és a bort. Ekkor tesszük bele a paradicsompürét, az összemorzsolt gombaszárat. Újra felforraljuk és még 90 perc alatt lassú főzéssel kellő sűrűségűre beforraljuk. A kész mártást finom szitán átszűrjük. A felesleges mennyiséget kihűlés után jégszekrényben tároljuk felhasználásig.

Borjúérmék tokaji mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1151 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
Kép nélkül
Borjúérmék tokaji mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Borok könyve , ,
Borok könyve
(Kossuth Kiadó, 1997)

bővebben...
most van szezonja

Kapcsolódó receptek (borjú szűzpecsenye összetevők alapján)