Fácánerőleves Károlyi Mihály módra



Elkészítés:
1. A felkockázott marhahúsból és a csontból erőlevest készítünk, bezöldségeljük, kevés szerecsendióval, paradicsompürével, a fűszerekkel ízesítjük és megfőzzük benne a megtisztított fácánt.
2. A főtt fácánhúsból 1 tojás, tejszín és besamelmártás hozzáadásával húspépet készítünk.
3. Tálaláskor kivajazott mélytányér közepébe a húspépből koszorút formázunk és óvatosan beleütünk 1 nyers tojást, majd sütőben felső lángon tükörtojásszerűen félkeményre sütjük.
4. A húskoszorú mellett elrendezzük a metéltre vágott zöldséget, párolt gombát, csirkemájat, zöldborsót, végül rámerjük a száraz tokaji szamorodnival ízesített forró levest.
Besamelmártás

Nem pirítjuk, csak "megizzasztjuk" a forró vajban a lisztet. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felöntjük forró tejjel. Sózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-i borsot. Habverővel, állandó, gyors keveréssel csomó mentesre kidolgozzuk, majd óvatosan kiforraljuk. Leszűrjük és vajat belemorzsolva feljavítjuk (montírozás) a mártást. A besamelmártás egy alapmártás, melyet önmagában nem adunk asztalra. A belőle készíthető mártások: a gratin mártás (mártás csőben sütött ételekhez), a mornay mártás, a sajtmártás és a rákmártás.