Almás édesburgonya-leves



Elkészítés:
1. Egy nagy fazékban, közepes lángon felforrósított vajban állandó kevergetés mellett 6-8 perc alatt üvegesre pirítjuk a póréhagymát.
2. Hozzákeverjük a sárgarépát, az édesburgonyát, a kockákra vágott almát, majd beleöntjük a vizet, és a levest sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Felforraljuk, aztán takaréklángon, lefedve, időnként megkeverve 20 percig főzzük, hogy a zöldségek egészen megpuhuljanak.
3. A kissé kihűlt levest - szükség esetén több adagban - krémesre turmixoljuk.
4. Visszaöntjük a fazékba, és hozzáadjuk az almalét. Takaréklángon nagyjából 10 percig főzzük.
5. Belekeverjük a tejszínt, és állandó kevergetés mellett még kb. 5 percig főzzük, amíg átmelegszik. Megkóstoljuk, és ha kell, még ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Előmelegített tányérokba merjük, a tetejét tejszínspirállal, metélőhagymával vagy korianderrel díszítjük.