Édes-savanyú szicíliai zöldségek

Caponata

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Édes-savanyú szicíliai zöldségek
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 és ¼ dl fehérborecet
50 dkg paradicsom
1 fej szeletelt hagyma
150 dkg kockára vágott padlizsán
3 evőkanál durvára tört, pirított mandula
3 evőkanál fenyőmag
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só
20 szem darabolt olívabogyó
másfél evőkanál kapribogyó
1 db kockára vágott körte
12 levél összetépkedett bazsalikom

Elkészítés:

1. A padlizsánkockákat szórjuk meg a tengeri sóval, és hagyjuk állni a a megjegyzésben leírtak szerint. Serpenyőben melegítsünk fel 1 dl olajat, majd közepes láng felett pirítsuk a padlizsánokat 10 percig. Tegyük félre.

2. A zellert sós, forró vízben blansírozzuk 5 percig. Csepegtessük le és tegyük félre.

3. A hagymát a maradék olajon pirítsuk halvány aranyszínűre, majd adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomot és a bazsalikom felét. Pároljuk 10 percig, aztán tegyük bele a zellert, a körtét, a kapribogyót, az olívabogyót, a fenyőmagot, a cukrot és az ecetet. Pároljuk 20 percig, időnként megkeverve.

4. Adjuk hozzá a padlizsánt, és a maradék bazsalikomot. Időnként megkeverve pároljuk még 10 percig. Húzzuk le a lángról, és amikor már épphogy csak meleg, tegyük egy tálra. A padlizsánnak időközben a szaft nagy részét fel kell szívnia.

5. Tegyük a hűtőszekrénybe 12 órára vagy egy egész éjszakára. Langyosan, néhány friss bazsalikomlevéllel díszítve és mandulával megszórva tálaljuk.

A caponata 3-4 napig is eláll a hűtőben, ha szorosan lezárt edénybe tesszük.

A caponata receptje a szicíliai kulináris történelem része és még ma is nagyon népszerű. A sziget ételei közöl sokra jellemző ugyanez a kifinomult, édes-savanyú ízvilág.
A fehérborecet helyett balzsamecettel is készíthetjük, talán még pikánsabb is lesz a végeredmény.
Száraz rozéval kínáljuk.
Fokhagymás olívaolajos pirítóssal finom előétel, de roston sült húsok mellé köretnek is kiváló.
A feldarabolt besózott padlizsánt hagyjuk állni fél-egy órát, hogy a só kioldja belőle a keserű anyagokat. Legjobb ha egy szűrőbe tesszük, így a keserű lé azonnal lecsorog róla. Utána folyóvíz alatt mossuk le, s papírtörlővel töröljük szárazra.
Édes-savanyú szicíliai zöldségek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1578 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
Édes-savanyú szicíliai zöldségek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
van itthon