Burgonyás gombaleves



Elkészítés:
1. A szárított gombát 20 percig forró vízben áztatjuk.
2. Egy nagy fazékban a felhevített növényi olajba beleforgatjuk a felszeletelt lisztes burgonyát, a vöröshagymaszeleteket, a fokhagymát, és állandó keverés mellett 5 perc alatt üvegesre pirítjuk.
3. Hozzáadjuk az alaplét, a gombát az áztatóvízzel együtt és a szárzellert. A levest felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve 20 percig főzzük, hogy a burgonya megpuhuljon.
4. Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és a reszelt sajttal megszórt héj nélküli kenyérszeleteket mindkét oldalukon 1-1 perc alatt ropogósra sütjük a vajban. Minden kisült szeletet éles késsel 4 háromszögre vágunk.
5. Ízlés szerint ízesítjük a levest, beleöntjük a brandyt, és gombaszeletekkel díszítve tálaljuk.
Marhahúsleves

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.