Burgonyás gombaleves

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Burgonyás gombaleves
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 és fél dkg szárított gomba
60 dkg szeletelt burgonya
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 szelet kenyér
3 evőkanál vaj
2 evőkanál brandy
10 dl marhaalaplé
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej szeletelt vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A szárított gombát 20 percig forró vízben áztatjuk.

2. Egy nagy fazékban a felhevített növényi olajba beleforgatjuk a felszeletelt lisztes burgonyát, a vöröshagymaszeleteket, a fokhagymát, és állandó keverés mellett 5 perc alatt üvegesre pirítjuk.

3. Hozzáadjuk az alaplét, a gombát az áztatóvízzel együtt és a szárzellert. A levest felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve 20 percig főzzük, hogy a burgonya megpuhuljon.

4. Közben egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és a reszelt sajttal megszórt héj nélküli kenyérszeleteket mindkét oldalukon 1-1 perc alatt ropogósra sütjük a vajban. Minden kisült szeletet éles késsel 4 háromszögre vágunk.

5. Ízlés szerint ízesítjük a levest, beleöntjük a brandyt, és gombaszeletekkel díszítve tálaljuk.

Ha nem akarunk húslevest főzni, vagy nincs kész húslevesünk leveskockából is elkészíthetjük.

Marhahúsleves

Kép nélkül
100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.

Burgonyás gombaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1212 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
Burgonyás gombaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya Burgonya
(Vince Kiadó, 2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke, hiszen rostokban gazdag, zsírban pedig szegény, ezért ideális az egészségtudatos emberek számára. Ráadásul egyszerűen... bővebben...
lexikon