Provence-i halleves

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Provence-i halleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg konyhakész vegyes tengeri hal
néhány tarisznyarák
½ db szikkadt bagett
1 csipet sáfrány
1 kis darab narancshéj
4 ág szárított édesköményzöld
2 ág kakukkfű
20 dl víz
1 evőkanál paradicsompüré
1 dl olívaolaj
2 db paradicsom
2 szál póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db halfej
5 dkg frissen reszelt ementáli sajt
ízlés szerint cayenni bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A többféle tisztított halat (1. kép) megmossuk és szárazra töröljük.

2. A halfejekből a szemeket hegyes késsel kiemeljük, a kopoltyúkat is eltávolítjuk. A rákokat folyó vízzel megmossuk és mozsárban vagy robotgéppel felaprítjuk.

3. 3 gerezd fokhagymát héjastól mozsárban szétnyomunk. A pórét, a répát és a hagymát megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, a paradicsomot negyedeljük.

4. Egy nagy edényben felhevítjük az olajat és a zöldségeket (a paradicsom kivételével), és kevergetés közben lepirítjuk. Hozzáadjuk a halat, a halfejeket, a rákzúzalékot és a fokhagymát, és az egészet tovább pirítjuk. 5 perc után hozzáadjuk a paradicsomot is, és vízzel felöntjük. Beletesszük a csomóba kötött fűszereket, sót, borsot és a sáfrányt, és 15 percig erős tűzön fedő nélkül főzzük (2. kép).

5. A halfejeket kivesszük, a halat és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük (3. kép), azután szitán átnyomjuk úgy, hogy a halhús a levesbe kerüljön, de a szálkadaraboknak fenn kell akadniuk (4. kép). További 30 percen át főzzük.

6. A bagettet vékonyan felszeleteljük, és forró sütőben inkább szárítjuk, mint pirítjuk. A maradék fokhagymagerezdet kettévágjuk és bedörzsöljük vele a bagettet. A kenyérszeleteket levesestányérokba tesszük, és a levest rámerjük. A kenyérkék tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

Provence-i halleves Provence-i halleves Provence-i halleves Provence-i halleves
Rozéval kínáljuk.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Provence-i halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1275 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek, mártások, egytálételek Levesek, mártások, egytálételek
(Officina Nova Kiadó, 1992)

bővebben...
Provence-i halleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek, mártások, egytálételek Levesek, mártások, egytálételek
(Officina Nova Kiadó, 1992)

bővebben...
könyvek