Polenta sertéskolbásszal



Elkészítés:
Készítsük el a polentát az alreceptben szereplő leírás szerint.
Körülbelül 20 perccel azelőtt, hogy a polenta megfőne, szurkáljuk meg a sütni való kolbászt fogpiszkálóval, hogy a zsír kisüljön belőle. A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg. Adjuk hozzá az olajat és a rozmaringot, majd óvatosan tegyük bele a kolbászt. Közepes láng felett pirítsuk 3-4 percig, majd fordítsuk meg, hogy a másik oldala is megpiruljon. Vegyük nagyobbra a lángot és öntsük a bort a serpenyőbe: amint felforr, vegyük kisebbre a lángot és fedjük le. Lassan forraljuk körülbelül 10 percig, az első 5 perc után újra fordítsuk meg a kolbászt. Amikor megpárolódott, vágjuk a kolbászt 5 cm hosszú darabokra.
A polentát tegyük egy tálra, a tetejére pedig a kolbászt. A serpenyőből szedjük ki a rozmaringot, majd a szaftot locsoljuk a polentára. Forrón tálaljuk
Egyszerű polenta
1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).
2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.
3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.
4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.