Burgonyás focaccia

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Burgonyás focaccia
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg főtt burgonya
1 csapott kávéskanál durva szemcséjű
1 teáskanál kristálycukor
5 evőkanál meleg víz
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál finomított
30 dkg liszt
másfél dkg friss élesztő
vagy
¾ dkg szárított élesztő

Elkészítés:

A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét. Pihentessük a keveréket kb. 10 percig. Ha kész, krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer. Az összes vizet használjuk fel az élesztő feloldásához.

A burgonyát még forrón törjük össze és hagyjuk hűlni. Keverjük hozzá a lisztet, sót, az élesztős keveréket és egy evőkanál olajat, majd készítsünk tésztát az alreceptben leírtak alapján. Lágynak kell lennie a kézi dagasztáshoz: hagyjuk a tálban és fakanállal keverjük erőteljesen 2-3 percig. Azután hagyjuk megkelni. Amikor a kelesztési idő letelt (körülbelül 60 perc), még 1 percig kevergessük. Helyezzük 31 cm átmérőjű sütőserpenyőbe. Kézzel nyújtsuk szét. Terítsük le konyharuhával és hagyjuk kelni még 30 percig. Szórjuk meg durva sóval. Ujjbeggyel készítsünk gödröcskéket a tetejére. Locsoljuk rá a maradék olajat. Előmelegített sütőben 20-25 percig süssük 200 C fokon. Egy 30x40 centiméteres focacciát kapunk.

Focaccia alaptészta

Focaccia alaptészta
1 csomag szárított élesztő vagy
1.5 dkg friss élesztő
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
2.5 dl víz
1 teáskanál durva szemcséjű tengeri só

1. A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába. Ha friss élesztőt használunk, morzsoljuk szét (1. kép).

2. Adjuk hozzá a cukrot és a meleg víz felét, és villával keverjük (2. kép), amíg az élesztő fel nem oldódik.

3. Pihentessük a keveréket 10 percig (3. kép). Ha kész krémes állagú. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.

4. Tegyük a lisztet a finom sóval, az élesztős keverékkel, az olaj felével és a maradék vízzel együtt nagy tálba (4. kép) és készítsük el a tésztát. Amikor a kelési idő letelt (90 perc), tegyük a tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 2-3 percig (5. kép).

6. Majd helyezzük olajjal megkent sütőlapra, és kézzel nyújtsuk 30 centiméter átmérőjű, 1-1,5 centiméter vastagságú köralakra. Ujjbegyeinkkel nyomjunk a tetején gödröcskéket, locsoljuk meg a maradék olajjal, és szórjuk meg a durva szemcséjű sóval. Előmelegített sütőben úgy 200 C fokon süssük 20 percig, míg halvány aranybarna színe nem lesz. A tetején lévő gödröcskék kissé sötétebbek.

Burgonyás focaccia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1609 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
Burgonyás focaccia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
vegetáriánus ételek