Burgonyapüré



Elkészítés:
1. Meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk a burgonyát, s annyi vízben ami éppen ellepi feltesszük főni. Beletesszük a sót, félig lefedjük, puhára főzzük.
2. Ha megfőtt leszűrjük (leve akár levesekhez, akár főzelékekhez jól felhasználható).
3. Még melegen burgonyanyomóval áttörjük. Belekeverjük még forrón a vajat.
4. A tejet és a tejszínt felforrósítjuk, s apránként a burgonyához keverjük. Habosra keverhetjük lyukas fakanállal vagy kézi robotgép habverő betétjével. Ha szükséges utánsózzuk, s őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Csak frissen jó, tehát azonnal tálaljuk. Ha szeretjük gazdagabban reszelt sajtot is keverhetünk bele, csak arra ügyeljünk, hogy a sajt olvadjon meg.