Polenta sajtmártással

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Polenta sajtmártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 adag polenta
3 evőkanál vaj
1 csipet szerecsendió
2 és fél dl tej
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

Készítsük el a polentát az alreceptben leírtak szerint. Hagyjuk hűlni legalább 180 percen keresztül. A vaj kétharmadát egy lábosban olvasszuk meg. Amikor már nem habzik, adjuk hozzá a lisztet, és alacsony láng felett, folyamatos kevergetés mellett fehérítsük 1-2 percig. Apránként kezdjük hozzáadagolni a tejet és folyamatosan kevergessük, amíg a mártás sima lesz. Fűszerezzük egy kevés szerecsendióval. Vegyük nagyobbra a lángot, adjuk hozzá a forgácsolt gorgonzolát, a vékonyan szeletelt ementálit és a reszelt parmezánt, egyszerre egy keveset, és folyamatosan keverjük addig, amíg sima lesz.

A maradék vajjal kenjünk ki egy akkora tűzálló tálat, amelyben a polenta és a mártás 5 cm vastagon elteríthető. A polentát vágjuk 2 centis kockákra. A polenta felét terítsük szét a sütőtál alján és öntsük rá a mártás felét. Erre tegyük rá a maradék polentát, majd terítsük be a maradék mártással. Előmelegített sütőben süssük 200 fokon 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.

Száraz vörösbort kínáljunk hozzá.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Egyszerű polenta

Egyszerű polenta
60 dkg kukoricadara
3 liter víz
2 evőkanál durva szemcséjű tengeri só

1. A vizet a sóval forraljuk fel egy 4 literes vastag falú lábasban (1. kép).

2. Fokozatosan adjuk hozzá a kukoricalisztet (2. kép), keverjük folyamatosan, hogy ne csomósodjon össze. A polentának mindig tökéletesen simának kell lennie.

3. A főzés alatt a polentát nagy láng felett fakanállal, körkörös mozdulatokkal kevergessük (3. kép). Egy idő után a polenta kezd majd elválni az edény falától, amelyen egy vékony réteg képződik. A polentát a 40-45 perces főzési idő közben folyamatosan kevergetni kell. A mennyiségek és az eljárás ugyanez, ha elektromos polentafőzőt használunk. A kukoricalisztet ekkor is apránként kell a forró vízhez adni, majd be kell kapcsolni a mixert. Hagyjuk így főni 40-45 percig.

4. A megfőtt polentát kínálótálra öntjük (4. kép), majd forrón tálaljuk mártással, vagy hagyjuk kihűlni és sült polentát készítünk belőle.

Polenta sajtmártással
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2230 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
Polenta sajtmártással
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha , ,
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még kezdő szakácsok által is. A szerzők 1001 hagyományos receptet válogattak könyvükhöz Olaszország minden tájáról.... bővebben...
pinterest