Kókuszos rizs banánlevélben
Lemper



Elkészítés:
1. Először a banánlevelek erét éles késsel kivágjuk, majd a leveleket 15 cm-es négyzetekre szabjuk. Vízzel leforrázzuk, hogy megpuhuljanak, és papírtörlőn leitatjuk.
2. A kókuszos rizshez a megmosott rizst vízzel leöntve, lefedve puhára főzzük. A kókusztej 3/4 részét 1 1/4 dl vízzel forráspontig melegítjük, és a rizsre öntjük (1. kép), villával belekeverjük.
3. A csirketöltelékhez a fokhagymát az olajon 1 percig fonnyasztjuk,
curryporral, korianderrel, köményporral és kardamomival fűszerezzük. A darált húst beleforgatjuk, és villával a hússzemeket szétbontva átsütjük. A maradék kókusztejjel leöntjük, és még 5 percig a tűzön hagyjuk. Citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
4. Minden banánlevélre (vagy alufólia lapra) 2-2 púpozott evőkanál rizst halmozunk (2. kép), a levél szélétől 5 cm-re szétkenjük, erre 1 púpozott evőkanál csirketöltelék kerül. A levél két oldalát ráhajtjuk, majd összegöngyöljük.
5. A tekercseket szorosan egymás mellé gőzölőbe vagy forrásban lévő víz fölé állított szűrőbe rakjuk, és 15 percig gőzöljük. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
![]() |
![]() |