Hortobágyi palacsinta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hortobágyi palacsinta
Adag: 5 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 db palacsinta
½ csokor petrezselyemzöld
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 db paradicsom
ízlés szerint
ízlés szerint törött bors

Elkészítés:

A kész paprikás csirkét mártásából kiszedjük, majd kicsontozzuk. Bőrét eltávolítjuk, húsőrlőgépen megdaráljuk (vagy késsel finomra összevágjuk). Serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a szárnyashúst, sóval, borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, rövid ideig pirítjuk.

Ezután a palacsintákba töltjük, egyenletesen elosztva, azokat henger alakúra formázzuk.

Tálra helyezzük, és a kész, tejfeles, paprikás mártással bevonjuk. Karikákra vágott zöldpaprikával, paradicsommal és tejfellel díszítjük.

(Facsar Sándor mesterszakács)

Fél csirkéből készítsünk paprikás csirkét hozzá.

Palacsintatészta

Palacsintatészta
15 dkg liszt
1 db tojás
3 dl tej
2 csipet
1 dl szódavíz
0.5 dl olaj

1. A tojást, a lisztet, a sót és a tej felét csomómentesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi folyadékot is és jól kidolgozzuk.

2. Kézi habverővel, vagy a robotgép habverőjével tudjuk csomómentessé tenni a tésztát. A kész tésztának hígnak, tejszín sűrűségűnek kell lennie. Ha sűrűnek találjuk további szódavízzel hígítjuk. Tanácsos fél-egy óráig pihentetni a tésztát, majd újra átkeverni, s elkezdeni a sütést.

3. A palacsintasütőt jól megforrósítjuk, kenőtollal beolajozzuk, beleteszünk egy kis merőkanálnyi tésztát, amit a serpenyő mozgatásával szétterítünk a palacsintasütő felületén. 4. Ne túl erős lángon süssük, mert könnyen megég. Amikor elválik az edény oldalától a tészta fordítsuk meg egy tortakés segítségével és süssük meg a másik oldalát is. Ez már pillanatok alatt megsül. Lehetőleg vékony palacsintákat süssünk. A sütést addig folytassuk, amíg a tészta el nem fogy.

5. Az elkészült darabokat tartsuk melegen a tálalásig úgy, hogy egy forróvízzel telt lábosra helyezzük a tányért a palacsintákkal és egy másik tányérral letakarjuk.

A megadott mennyiségekből kb. 12 palacsintát süthetünk.

Paprikás csirke háziasan

Kép nélkül
2 db tisztított csirke
1 teáskanál
2 dl tejföl
12 dkg kockára vágott zöldpaprika
6 dkg hámozott paradicsom
1 dl olaj
20 dkg finomra vágott vöröshagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
ízlés szerint erős paprika

1. A megtisztított és megmosott (egyenként kb. 90 dkg-os) csirkéket negyedekbe vágjuk, a zsíros részeket eltávolítjuk.

2. Egy lábosban közepes lángon az olajon a hagymát aranyszínűre pirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük 2 csésze vízzel.

3. Visszahelyezzük a lábost a tűzre, beletesszük a darabolt csirkéket, sózzuk, és ízlés szerint erős paprikával ízesítjük. Fedővel letakarjuk, és mérsékelt lángon pároljuk 20 percig.

4. Hozzáadjuk a hámozott és magozott paradicsomot és további 20 percig pároljuk.

Amikor megpuhult már a hús, kivesszük a lábosból, és egy tálcára tesszük.

5. A lábosban maradó piros szaftot, benne a kockára vágott zöldpaprikával, még 15 percig forraljuk.

6. A kissé kihűlt húsból kiszedjük a csontokat, levesszük a bőrét, majd a húst visszatesszük a forró paprikás szaftba, és újra átforraljuk.

7. Tálaláskor előmelegített tányérokba forró galuskát teszünk a tányérok egyik felébe. A másik felében elosztjuk a melleket és a combokat, egyformán mindegyikbe. A forró paprikás szaftot a húsra öntjük, és meglocsoljuk a kissé felmelegített tejföllel. A tetejét kevés olajban sütött zöldpaprika-karikákkal díszítjük. (Kalla Kálmán mesterszakács)

Hortobágyi palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2117 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
(Pannonia Sz. V. V.)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem lehetne felsorolni egy előszó terjedelmén belül, de mi szeretnénk, ha Önök és kedves családjuk, barátaik... bővebben...
Hortobágyi palacsinta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
(Pannonia Sz. V. V.)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem lehetne felsorolni egy előszó terjedelmén belül, de mi szeretnénk, ha Önök és kedves családjuk, barátaik... bővebben...
facebook