Palócleves

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Palócleves
Adag: 5 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg friss zöldbab
50 dkg kicsontozott báránylapocka
½ db citrom
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt
1 csomó friss kapor
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál pirospaprika
5 dkg vaj
40 dkg burgonya
ízlés szerint
ízlés szerint köménymag

Elkészítés:

A báránylapockát másfél cm átmérőjű kockákra vágjuk.

A finomra vágott hagymát és fokhagymát vajban narancssárgára pirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott bárányhúst, köménymagot, finomra vágott kaprot. Lassú tűzön félpuhára pároljuk. Megfelelő mennyiségű vízzel vagy csontlével felengedjük, s belefőzzük a húshoz hasonló kockákra vágott burgonyát és a friss zöldbabot.

Körülbelül 10-15 percig tovább forraljuk, majd tejfölből és lisztből habarást készítünk. Ezzel a levest megfelelő sűrűségűre behabarjuk, s végül tejszínnel és kicsavart citrom levével enyhén pikáns ízűre ízesítjük. Tálalás előtt még finomra vágott friss kaporral meghintjük, s így adjuk a vendégeknek.

(Sebestyén Lajos mesterszakács)

A nagyon kedvelt, s mára már igazán "magyarossá" vált palóclevest törzsvendégének, Mikszáth Kálmánnak alkotta egyik születésnapjára Gundel János, és az írónak oly kedves vidék lakóiról nevezte el.
Levesbetétként a csipetke nagyon illik hozzá.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Palócleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2042 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
(Pannonia Sz. V. V.)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem lehetne felsorolni egy előszó terjedelmén belül, de mi szeretnénk, ha Önök és kedves családjuk, barátaik... bővebben...
Palócleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
(Pannonia Sz. V. V.)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem lehetne felsorolni egy előszó terjedelmén belül, de mi szeretnénk, ha Önök és kedves családjuk, barátaik... bővebben...
könyvek