Aranygaluska

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Aranygaluska
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg vaj
18 dkg darált dió
96 dkg liszt
db citrom
18 dkg porcukor
3 ⅔ dkg élesztő
8 és ⅓ dl tej
3 ⅔ db tojás
18 dkg zsír
ízlés szerint törött fahéj
ízlés szerint

Elkészítés:

15 dkg lisztből az élesztővel és 2 dl tejjel, csepp sóval, csepp cukorral kovászt készítünk. Nem túl meleg helyen tartjuk.

A megmaradt lisztből a maradék tejjel, 8 dkg vajjal, csepp sóval, 7 dkg cukorral, a megkelt kovásszal, a tojássárgákkal közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és nem túl meleg helyen kelesztjük.

A darált diót 8 dkg porcukorral, 1 csipet törött fahéjjal összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, a zsírt a maradék vajjal felolvasztjuk, de ne legyen forró. A tésztát egész kicsiny szaggatóval kiszaggatjuk, darabonként az olvasztott zsiradékba forgatjuk, és egy megfelelő tepsibe rakjuk. Ha megtelt, az elkészített dióval beszórjuk. A tetejére ugyanígy egy sor kiszaggatott tésztát rakunk, kelni hagyjuk, utána nem túl forró sütőben sütjük.

Tálalhatjuk málna- vagy gyümölcsszörppel, de legjobb hozzá a borsodó. (Unger Károly mesterszakács)

Finomabb lesz, ha az olvasztott zsír mennyiségét vajjal helyettesítjük, s csak olvasztott vajba forgatjuk a tésztadarabokat.

Borsodó

Kép nélkül
3 dl fehérbor
3 db tojás
1 csipet
1 késhegynyi őrölt fahéj
0.5 db citrom
1 szem szegfűszeg
2 csomag vaníliás cukor
2 dl víz
3 kávéskanál liszt

A tojássárgákat a cukor kétharmadával, sóval kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, 1 dl vizet, és ezzel elkeverjük.

A bort, újabb 1 dl vízzel, fél citrommal, citromhéjjal, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk, forrás közben az elkészített tojásmasszát, habverővel keverve, hozzáeresztjük. Ahogy felforrt, azonnal levesszük a tűzről, és a már előre felvert tojáshabbal, amelyet a maradék cukorral verünk fel, összekeverjük.

Aranygaluska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2395 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
(Pannonia Sz. V. V.)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem lehetne felsorolni egy előszó terjedelmén belül, de mi szeretnénk, ha Önök és kedves családjuk, barátaik... bővebben...
Aranygaluska
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
(Pannonia Sz. V. V.)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem lehetne felsorolni egy előszó terjedelmén belül, de mi szeretnénk, ha Önök és kedves családjuk, barátaik... bővebben...
van itthon