Csíkos kalács



Elkészítés:
1. Kb. 1 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt.
2. A lisztet átszitáljuk, hogy jó levegős legyen, elkeverjük benne a többi cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és maradék tejet, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy tészta legyen - ha kicsit ragacsos, korrigáljuk egy kis liszttel. (A tésztát dagaszthatjuk kézzel és robotgéppel is.)
3. Egy kb. 25 dkg-os gombócot elveszünk belőle, a nagyobb részbe pedig belegyúrjuk a kakaóport és a 3 evőkanál tejet. Letakarva duplájára kelesztjük a világos és kakaós tésztát is.
4. A kakaós tésztát kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 30x35 cm-es téglalapra. A világos tésztát pedig 30x15 cm-es téglalapra nyújtjuk és ráhelyezzük a kakaós tészta hozzánk eső alsó részére (lásd a fotón). Feltekerjük és belehelyezzük a kivajazott/lisztezett, 30 x 11 cm-es formába. 10-15 percig kelesztjük.
5. A tetejét lekenjük 1 tojássárgája, cukor és tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütés első 15 perce után, amikor a kalács teteje már szépen megpirult, letakarjuk alufóliával, hogy ne barnuljon tovább a teteje, de a belseje még szépen süljön tovább. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!)
6. Amikor megsült, óvatosan kiborítjuk a formából egy fa táblára vagy rácsra, hagyjuk langyosra hűlni, aztán szeletelhetjük.
2021.02.25