Cukros csiga



Elkészítés:
1. Morzsoljuk az élesztőt a tejbe. 10 percre tegyük félre, amíg felfut.
2. A lisztet, a cukrot és a sót szórjuk tálba. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojást.
3. Készítsünk közepesen lágy tésztát, ha szükséges, kevés lisztet adjunk még hozzá. A tésztát borítsuk lisztezett gyúródeszkára, és körülbelül 10 perc alatt kézzel vagy robotgép tésztakeverőjével dagasszuk lágy, rugalmas tésztává. Takarjuk le a tálat tiszta konyharuhával, és a tésztát meleg helyen 60-80 percig kelesszük.
4. Vajazzunk ki egy nagy tepsit. Lisztezzük be a kezünket, és a tésztát a tálból kiborítva, az enyhén lisztezett gyúródeszkán dagasszuk át. Nyújtsuk ki 25 x 35 cm-es téglalappá. Kenjük meg a tésztát olvasztott vajjal.
5. A töltelékhez keverjük össze a fahéjat a barna cukorral, és szórjuk a tésztára, majd a ribizlit is adjuk hozzá.
6. A cukrot és a ribizlit is hengereljük sodrófával a tésztába, majd a hosszú oldalánál kezdve óvatosan tekerjük fel.
7. Éles késsel vágjuk 12 egyforma szeletre. A szeleteket vágott felükkel felfelé helyezzük a tepsibe. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük további 30-40 percig.
8. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozatra). Sütés előtt keverjük össze a tojásfehérjét és a tejet, majd kenjük meg a tészta tetejét.
9. Süssük a sütőben 12-15 percig, amíg aranybarna lesz, majd porcukorral megszórva, melegen kínáljuk.