Újévi lencseleves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Újévi lencseleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 pár virsli
20 dkg szalonna
70 dkg lencse
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál liszt
10 evőkanál olaj
1 szál kolbász
10 dkg kockára vágott paradicsom
2 szál fehérrépa
2 szál sárgarépa
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg, és vágjuk kis kockákra a zöldségeket.

2. Egy nagyobb lábasban süssük zsírjára a kockára vágott szalonnát, és adjunk hozzá még 2 evőkanál étolajat.

3. Ha elég forró a zsiradék, öntsük rá az előzőleg beáztatott és lecsöpögtetett lencsét, és néhány percig pirítsuk együtt. Öntsük fel az alaplével, tegyük bele a babérleveleket, a zöldségeket és sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon főzzük addig, amíg a lencse megpuhul.

4. A rántáshoz melegítsük fel a maradék étolajat. Pirítsuk meg benne a lisztet folyamatos kevergetés mellett, sózzuk meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. A pirospaprikát a legvégén adjuk hozzá, és végig kevergessük, nehogy leégjen. Húzzuk félre, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy híg rántást kapjunk.

5. Keverjük a rántást csomómentesre, majd adjuk hozzá a forrásban lévő leveshez lassan. Ezután adjuk hozzá a karikára vágott virslit és kolbászt.

6. Alacsony lángon főzzük még addig, amíg a virsli és a kolbász megfő benne. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk még. Tejföllel és jó ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.

A klasszikus újévi lencseleves rántással, pirospaprikával készült változat, aminek az íze még teltebb és finomabb lesz, ha használunk hozzá szalonnát és kolbászt.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Újévi lencseleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 137 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Kossuth Kiadó, 2016)

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak és a magyarosak… és még rengeteg variáció mindannyiunk kedvenc ételéből. Mert a leves az egyik legjobban variálható,... bővebben...
Újévi lencseleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Kossuth Kiadó, 2016)

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak és a magyarosak… és még rengeteg variáció mindannyiunk kedvenc ételéből. Mert a leves az egyik legjobban variálható,... bővebben...
könyvek