Újévi lencseleves



Elkészítés:
1. Tisztítsuk meg, és vágjuk kis kockákra a zöldségeket.
2. Egy nagyobb lábasban süssük zsírjára a kockára vágott szalonnát, és adjunk hozzá még 2 evőkanál étolajat.
3. Ha elég forró a zsiradék, öntsük rá az előzőleg beáztatott és lecsöpögtetett lencsét, és néhány percig pirítsuk együtt. Öntsük fel az alaplével, tegyük bele a babérleveleket, a zöldségeket és sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon főzzük addig, amíg a lencse megpuhul.
4. A rántáshoz melegítsük fel a maradék étolajat. Pirítsuk meg benne a lisztet folyamatos kevergetés mellett, sózzuk meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. A pirospaprikát a legvégén adjuk hozzá, és végig kevergessük, nehogy leégjen. Húzzuk félre, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy híg rántást kapjunk.
5. Keverjük a rántást csomómentesre, majd adjuk hozzá a forrásban lévő leveshez lassan. Ezután adjuk hozzá a karikára vágott virslit és kolbászt.
6. Alacsony lángon főzzük még addig, amíg a virsli és a kolbász megfő benne. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk még. Tejföllel és jó ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.