Karácsonyi töltött pite



Elkészítés:
1. A töltelékhez hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kis kockákra az almákat, majd tegyük egy tálba.
2. A töltelék valamennyi hozzávalóját szórjuk bele, és fakanállal alaposan keverjük össze. Takarjuk le folpackkal, és 48 órára tegyük a hűtőbe.
3. A tésztához a lisztet, a sót és a vajat egy robotgéppel dolgozzuk morzsalékosra. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze.
4. A tojássárgáját verjük fel a jeges vízzel, öntsük a száraz alapanyagokhoz, és gyúrjuk egyenletes sima tésztává.
5. A tésztát helyezzük egy kissé lisztezett gyúródeszkára, és osszuk kétfelé. A cipókat csomagoljuk folpackba, és 60 percig pihentessük a hűtőszekrényben.
6. Nyújtsuk ki a tésztát a lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagságúra. Egy 26 cm átmérőjű, mély pitetepsit béleljünk ki az egyik tésztakoronggal. A tészta ne csak az alját fedje be, hanem a tepsi oldalát is körben.
7. A másik tésztát rakjuk tálra, és további 30 percre tegyük vissza a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozatra).
8. A pitelalapot vegyük ki a hűtőből, kanalazzuk bele a tölteléket, fedjük le a másik tésztával, nyomkodjuk össze a széleket.
9. Süssük 25-30 percig, amíg a tészta aranyszínű lesz. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.