Karácsonyi töltött pite

Adag: 1 piteforma (10-12 adag)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
dl jéghideg víz
18 dkg kockára vágott vaj
2 evőkanál porcukor
½ teáskanál
40 dkg fehér liszt
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A töltelékhez:
19 dkg blansírozott mandula
24 dkg arany mazsola
45 dkg ribizli
45 dkg mazsola
50 dkg alma
½ teáskanál őrölt szerecsendió
½ teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál finomra reszelt narancshéj
2 db citrom leve és reszelt héja
dl brandy

Elkészítés:

1. A töltelékhez hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kis kockákra az almákat, majd tegyük egy tálba.

2. A töltelék valamennyi hozzávalóját szórjuk bele, és fakanállal alaposan keverjük össze. Takarjuk le folpackkal, és 48 órára tegyük a hűtőbe.

3. A tésztához a lisztet, a sót és a vajat egy robotgéppel dolgozzuk morzsalékosra. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze.

4. A tojássárgáját verjük fel a jeges vízzel, öntsük a száraz alapanyagokhoz, és gyúrjuk egyenletes sima tésztává.

5. A tésztát helyezzük egy kissé lisztezett gyúródeszkára, és osszuk kétfelé. A cipókat csomagoljuk folpackba, és 60 percig pihentessük a hűtőszekrényben.

6. Nyújtsuk ki a tésztát a lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagságúra. Egy 26 cm átmérőjű, mély pitetepsit béleljünk ki az egyik tésztakoronggal. A tészta ne csak az alját fedje be, hanem a tepsi oldalát is körben.

7. A másik tésztát rakjuk tálra, és további 30 percre tegyük vissza a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozatra).

8. A pitelalapot vegyük ki a hűtőből, kanalazzuk bele a tölteléket, fedjük le a másik tésztával, nyomkodjuk össze a széleket.

9. Süssük 25-30 percig, amíg a tészta aranyszínű lesz. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Karácsonyi töltött pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 68 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
Karácsonyi töltött pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
hírlevél