Édes-savanyú padlizsán



Elkészítés:
1. A padlizsánt kockára vágjuk, besózzuk, 30 percig állni hagyjuk. A keletkezett nedvességet leöblítjük, a padlizsánt papírtörlővel megszárítjuk.
2. Serpenyőben olajat forrósítunk és beletesszük a padlizsánkockákat. Állandó keverés mellett 3-4 percig sütjük.
3. Hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd további 2-3 percig kevergetve pirítjuk.
4. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a csíkokra vágott friss mentaleveleket, sót és borsot. Összekeverjük és felöntjük a levessel, majd fedő alatt 15-20 percig főzzük.
5. Belekeverjük a barna cukrot és a vörösborecetet. Darált, szárított cseresznyepaprikával fűszerezzük, 2-3 percig főzzük. Friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.