Nedves páccal készült házi sonka

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Nedves páccal készült házi sonka
Adag: 1 adag (2.5 kg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
70 dkg pácsó
250 dkg bőrös sertéscomb
2 kis pohár cider
6 szem szegfűszeg
12 szem fekete bors
1 db szárított babérlevél
60 dl víz
2 és fél dkg aszkorbinsav
3 dkg világos, lágy barna cukor
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Töltsük a vizet egy nagy műanyag dobozba, melynek fedele is van. Keverjük bele a páclé hozzávalóit (a pácsót, a cukrot és az aszkorbinsavat), amíg fel nem oldódnak. (A páclé pezseghet és kissé füstölhet is, de ez normális jelenség.)

2. Tegyük a húst a dobozba, és ügyeljünk rá, hogy a páclé teljesen ellepje. Csukjuk rá fedelet, és 25 napig hagyjuk állni a hűtőben. (Ha szükséges, helyezzünk egy tiszta tányért vagy papírnehezéket súlyként a sertéshúsra. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem lóg-e ki a hús a pácléből.)

3. Emeljük ki a húst a pácléből, töröljük át konyhai papírtörlővel, majd tegyük egy sütőlapra állított rácsra vagy csepegtetőtálcára.

4. Kötözzük át zsineggel, csomagoljuk muszlinba, és tegyük újra a hűtőbe 3-4 napra.

5. Főzés előtt áztassuk a sonkát 60 percre hideg vízbe. Forraljunk vizet egy nagy edényben, adjuk hozzá a cidert, fűszerezzük (sózzuk-borsozzuk, adjuk hozzá a szemes borsot és a szegfűszeget), majd újra forraljuk.

6. Lefedve, kis lángon, finoman gyöngyözve főzzük még 3-3 és fél órán keresztül. (Ne feledjük! A sonka csak teljesen megfőzve ehető!)

A megfőtt házi sonka a hűtőben 4-5 napig eláll, de kisebb adagokra osztva akár 2-3 hónapra is lefagyaszthatjuk.

(A nyers pácolt sonka pedig a hűtőben 3 napig, a fagyasztóban 1-2 hónapig tartható el.)

Nedves páccal készült házi sonka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 64 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Nedves páccal készült házi sonka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
van itthon