Tönkölybúzaleves



Elkészítés:
1. Ha szárazbabot használunk, áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe, majd szűrjük le és öblítsük át.
2. Tegyük a babot hideg vízbe, adjunk hozzá a 2 egész gerezd fokhagymát, a zsályát, a paradicsomot (a héját villával lyukasszuk ki) és egy kis sót.
3. Fedjük le, forraljuk fel, és főzzük, míg megpuhul, körülbelül 25 percig (ha szárazbabot használunk, tovább főzzük, és csak a végén sózzuk).
4. Vegyük ki a zsályát és a fokhagymát. A bab feléből készítsünk pürét egy mixerrel, és tegyük félre a főzővizet.
5. Melegítsük fel az olajat egy vastag aljú serpenyőben közepes lángon, és pirítsuk 3 percig a pancettát a maradék 2 összenyomott fokhagymagerezddel. Dobjuk ki a fokhagymát, amint a színe kezd megváltozni.
6. Adjuk hozzá a maradék zöldséget és a paradicsompürét, a sót, a borsot és a zöldséglevest. Keverjük jól össze, fedjük le és pároljuk alacsony lángon 30 percig, mielőtt beletennénk a szárított tönkölybúzát.
7. 20 perc elteltével tegyük hozzá a kétféle babot. Fűszerezzük, ha kell, és főzzük még 20 percig. Tálaláskor locsoljunk mindegyik tányérra 1-1 evőkanál olajat. Forrón kínáljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.