Tönkölybúzaleves

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Tönkölybúzaleves
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg apróra vágott pancetta
20 dkg szárazbab
vagy
40 dkg friss bab
3 evőkanál paradicsompüré
½ kisebb összetépkedett kelkáposzta
15 dkg összetépkedett spenót
1 szál tisztított, kockára vágott sárgarépa
1 db apróra vágott szárzeller
1 fej apróra vágott hagyma
1 kisebb ág zsálya
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. Ha szárazbabot használunk, áztassuk be egy éjszakára hideg vízbe, majd szűrjük le és öblítsük át.

2. Tegyük a babot hideg vízbe, adjunk hozzá a 2 egész gerezd fokhagymát, a zsályát, a paradicsomot (a héját villával lyukasszuk ki) és egy kis sót.

3. Fedjük le, forraljuk fel, és főzzük, míg megpuhul, körülbelül 25 percig (ha szárazbabot használunk, tovább főzzük, és csak a végén sózzuk).

4. Vegyük ki a zsályát és a fokhagymát. A bab feléből készítsünk pürét egy mixerrel, és tegyük félre a főzővizet.

5. Melegítsük fel az olajat egy vastag aljú serpenyőben közepes lángon, és pirítsuk 3 percig a pancettát a maradék 2 összenyomott fokhagymagerezddel. Dobjuk ki a fokhagymát, amint a színe kezd megváltozni.

6. Adjuk hozzá a maradék zöldséget és a paradicsompürét, a sót, a borsot és a zöldséglevest. Keverjük jól össze, fedjük le és pároljuk alacsony lángon 30 percig, mielőtt beletennénk a szárított tönkölybúzát.

7. 20 perc elteltével tegyük hozzá a kétféle babot. Fűszerezzük, ha kell, és főzzük még 20 percig. Tálaláskor locsoljunk mindegyik tányérra 1-1 evőkanál olajat. Forrón kínáljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Tönkölybúzaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 98 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között megtalálhatjuk a legnépszerűbb tésztákat és pizzákat, ízletes rizottókat, húsételeket, zöldséges fogásokat és... bővebben...
Tönkölybúzaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha
Olasz konyha
(Kossuth Kiadó, 2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között megtalálhatjuk a legnépszerűbb tésztákat és pizzákat, ízletes rizottókat, húsételeket, zöldséges fogásokat és... bővebben...
twitter