Tészta paradicsomos-sonkás lóbabbal
Quadrucci con le fave



Elkészítés:
1. A friss tészta elkészítéséhez dolgozzuk össze a lisztet és a tojásokat: a gyúródeszkára púpozott lisztbe csináljunk mélyedést, tegyük bele a tojásokat, és középről indulva keverjük össze, hogy végül sima tésztát kapjunk. Tegyük félre, és pihentessük 20 percig (takarjuk le konyharuhával).
2. Nyújtsuk ki a tésztát vékony lapokra, és szeljük 2 cm széles csíkokra, majd daraboljuk tovább négyzetekre. Hagyjuk kicsit szikkadnia lisztezett gyúródeszkán.
3. Közben készítsük elő a lóbabot: fejtsük ki, és a babszemeket tegyük 1 percre egy fazéknyi forró vízbe. Szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel, és a szemekről dörzsöljük le a vékony belső héjat. Így két félszemre esnek szét.
4. Aprítsuk fel a sonka zsíros részét, a hagymát és a mentát.
5. Közepes lángon forrósítsuk fel az olajat egy nagy, mélyebb serpenyőben, és a felaprított hozzávalókat pirítsuk együtt kb. 5 percig. Adjuk hozzá a sonka felkockázott húsos részét, egy pohárnyi vizet, a lecsepegtetett paradicsomot és az előkészített lóbabot.
6. Gyenge tűzön főzzük kb. 60 percig, közben, ha szükségesnek látjuk, öntsünk alá kevés vizet. Sóval és borssal fűszerezzük.
7. Amikor a mártás már majdnem kész, főzzük meg a tésztát bőséges mennyiségű forró, sós vízben 5 perc alatt, majd szűrjük le, és keverjük össze a kész mártással. Forrón tálaljuk.