Casimir-rizottó



Elkészítés:
1. A húst csíkokra vágjuk, olajban hirtelen megsütjük, sóval, borssal fűszerezzük, és melegen tartjuk.
2. A rizst sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük és melegen tartjuk.
3. A szószhoz a lisztet a vajban sárgára pirítjuk, az erőlevessel felengedjük, borssal, szerecsendióval, mustárral, curryvel, Worchesterrel és a borral ízesítjük.
4. Gyenge lángon. kb. 20 percig főzzük, majd a végén hozzákeverjük a tejszínt is.
5. Tálalásnál kör alakzatban felrakjuk a rizst, közepére helyezzük a húst és ráfektetjük a kevés cukorral ízesített, vajon megpárolt banánt.
6. A rizskoszorút a felmelegített gyümölcsökkel díszítjük. A szószt külön edényben kínáljuk hozzá.
Erőleves

1. A húst valamennyi zsiradékától megszabadítjuk, majd nagyon apróra vagdaljuk vagy megdaráljuk.
A répát, a zellerszárat és a póréhagymát szintén finomra vagdaljuk (1. kép), és a paradicsommal, a hússal és a tojásfehérjével egy nagy fazékba rakjuk, jól összekeverjük.
2. A húslevest felmelegítjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk, és apránként, állandóan keverve a húsos-zöldséges keverékhez öntjük. Tovább keverve 10 perc alatt lassan felforraljuk. Utána kis lángon keverés nélkül 35 percig forraljuk, a tetején képződő habot időnként félrehúzzuk (2. kép).
3. Utána egy nagy tésztaszűrőt batisztdarabbal vagy dupla gézdarabbal kibélelünk, és a levest ezen egy tiszta edénybe átszűrjük. Ha kell, utánaízesítjük, és a már kitálalt leves tetejére hajszálvékony répa-, illetve pórécsíkokat szórunk (de csak az utolsó pillanatban, nehogy belesüllyedjen).