Töltött focaccia gorgonzolával és paprikával



Elkészítés:
1. Készítsük el a pizzatésztát, és tegyük félre, hogy megkeljen.
2. Melegítsük elő a sütőt 225 fokra (a gázsütőt 7-es fokozaton). Kenjünk ki olajjal egy 20 x 30 centiméteres pizzasütő tepsit.
3. A paprikákat süssük meg a sütőben, míg héjuk megfeketedik (20-30 perc). Tegyük őket egy nejlonzacskóba. Zárjuk le a tasakot, és hagyjuk állni 10 percig.
4. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat. Öblítsük le őket, majd szárítsuk meg és vágjuk vékony csíkokra.
5. A megkelt tésztát borítsuk ki egy enyhén belisztezett munkalapra, és gyúrjuk még 5 percig. Osszuk el két egyenlő részre, majd az egyik felét helyezzük a tepsibe, és ujjainkkal oszlassuk el egyenletesen. Szúrjuk meg több helyen villával.
6. Tegyük rá a paprikát, a fokhagymát és a gorgonzola sajtot. Sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg 2 evőkanál olajjal.
7. Nyújtsuk ki a maradék tésztát téglalap alakúra, hogy takarja a tepsit. Tegyük rá a töltelékre. Nyomkodjuk bele a tésztába a koktélparadicsomokat, egyenlő távolságra egymástól. Szórjuk meg a szárított oregánóval, és locsoljuk meg a maradék olajjal.
8. Süssük 25-30 percig, míg a focaccia aranybarnára nem pirul. Forrón vagy szobahőmérsékletűre hűlve tálaljuk.
Pizzatészta

1. Az élesztőt a cukorral és a meleg víz felével felfuttatjuk. Ha friss élesztőt használunk, a felfuttatás előtt összemorzsoljuk. A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.
2. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet, majd hozzáadjuk az adott recept szerinti adalékokat. (Ez lehet olívaolaj, oregánó, fekete bors stb.)
3. Fakanállal összekeverjük, és robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk.
4. A tésztát olajjal kikent tálba rakjuk, letakarjuk, 45 percre félrerakjuk - lehetőleg meleg helyre. (Az olajtól nem szárad ki a tészta.)
5. Ha megkelt, kerek formára vagy a sütőtál méretére kinyújtjuk.
6. Az adott recept szerinti feltéttel megsütjük. Forrón tálaljuk.
(Ha calzonét készítünk, a kerek pizzatészta közepére halmozzuk a tölteléket, félbehajtjuk, a tésztaszéleket összenyomjuk.)