Homár citrommártásban



Elkészítés:
1. A homárt mossuk le hideg vízzel. A farok hátsó részén található kis nyílást tömjük be kevés vattával, hogy a víz, amiben főzzük, ne tudjon befolyni. Kössük cérnával a farkat az ollókhoz. Forraljunk fel kb. 2 liter sós vizet.
2. Tegyük a homárt fejével lefelé a lobogó sós vízbe. 2-3 perc múlva csökkentsük a hőfokot, és adjuk a homárhoz a zellert. Takarjuk le az edényt, és főzzük a homárt közepes hőfokon kb. 180 percig.
3. Vegyük ki a homárt a léből, csepegtessük le, és hagyjuk kihűlni. Fogjuk meg a mellpáncéljánál, és csavarjuk le az ollókat a tövükről. Vágjuk a homárt egy nagy késsel hosszában félbe.
4. Óvatosan távolítsuk el a farokban található belet. Vegyük ki teáskanállal a gyomrot és a májat a középső részéből.
5. Vegyük ki a húst az ollókból, szeleteljük fel, és tegyük a tálra. Tegyük mellé a félbe vágott farkat is.
6. A homár többi részét törjük át. Adjunk a püréhez olajat és citromlevet, mixeljük a szószt, fűszerezzük sóval és borssal, majd öntsük a homárra. Díszítsük citromkarikával, és metélőzellerrel.