Karlsbadi keksz

Adag: 2 tepsi (25-30 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg mandula
1 teáskanál frissen préselt/facsart citromlé
16 dkg vaj
12 dkg liszt
ízlés szerint finomra reszelt citromhéj
A mázhoz:
2 evőkanál málnalekvár
vagy
2 evőkanál ribizlilekvár
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
12 dkg porcukor

Elkészítés:

1. Két sütőlemezt lehűtünk. A lisztet tálba szitáljuk.

2. A vajat és a cukrot egy másik tálba robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük.

3. Hozzákeverjük a lisztet, az őrölt mandulát, a finomra reszelt citromhéjat és a frissen facsart citromlevet, s lágy tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk, majd cipóvá formáljuk, kissé szétlapítjuk, és nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk. 30 percre hűtőbe tesszük.

4. A fél adagot kissé lisztezett deszkán kinyújtjuk. A sütemény kiszúrásához, formálásához 4 cm-es formát használunk.

5. A tésztákat tortalapáttal az időközben sütőpapírral kibélelt sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2-3 cm-re.

6. Egy kisebb, 2 cm-es hullámos formával kiszúrjuk a tészták felének közepét. A maradék tésztát hozzákeverjük a másik cipóhoz, és megismételjük a műveletet. Újabb 30 percig hűtjük a tésztát.

7. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a tésztát 6-8 perc alatt aranysárgára sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

8. A mázhoz összekeverjük a porcukrot a frissen facsart citromlével, a kiszúrt sütemények tetejét megkenjük a mázzal. Félrerakjuk, amíg a máz megszilárdul.

9. A süteményeket a lekvárral párba ragasztjuk úgy, hogy a mázzal megkent rész kerüljön felülre. 10 napig eltartható.

A hagyományos recept szerint készült kekszek Karlovy Varyból, német nevén Karlsbadból, a sós vízű gyógyfürdőhelyről valók - és nagyon édesek.
Karlsbadi keksz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 125 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Aprósütemények , ,
Aprósütemények
(Kossuth Kiadó, 2005)

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás... bővebben...
Karlsbadi keksz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Aprósütemények , ,
Aprósütemények
(Kossuth Kiadó, 2005)

Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás... bővebben...
bevásárlólista