Karlsbadi keksz



Elkészítés:
1. Két sütőlemezt lehűtünk. A lisztet tálba szitáljuk.
2. A vajat és a cukrot egy másik tálba robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük.
3. Hozzákeverjük a lisztet, az őrölt mandulát, a finomra reszelt citromhéjat és a frissen facsart citromlevet, s lágy tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk, majd cipóvá formáljuk, kissé szétlapítjuk, és nejlonzacskóba vagy folpackba csomagoljuk. 30 percre hűtőbe tesszük.
4. A fél adagot kissé lisztezett deszkán kinyújtjuk. A sütemény kiszúrásához, formálásához 4 cm-es formát használunk.
5. A tésztákat tortalapáttal az időközben sütőpapírral kibélelt sütőlemezekre rakjuk, egymástól 2-3 cm-re.
6. Egy kisebb, 2 cm-es hullámos formával kiszúrjuk a tészták felének közepét. A maradék tésztát hozzákeverjük a másik cipóhoz, és megismételjük a műveletet. Újabb 30 percig hűtjük a tésztát.
7. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a tésztát 6-8 perc alatt aranysárgára sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
8. A mázhoz összekeverjük a porcukrot a frissen facsart citromlével, a kiszúrt sütemények tetejét megkenjük a mázzal. Félrerakjuk, amíg a máz megszilárdul.
9. A süteményeket a lekvárral párba ragasztjuk úgy, hogy a mázzal megkent rész kerüljön felülre. 10 napig eltartható.