Leves articsókával és pancettával
Minestra con carciofi e pancetta



Elkészítés:
1. Egy közepes méretű fazékban gyenge tűzön forrósítsuk fel a levest. Hagyjuk forrni, míg szükségünk lesz rá.
2. Tisztítsuk meg az articsókákat úgy, hogy az aljukról és a tetejükről vágjunk le legalább 0,5 cm-t, majd vegyük le mindegyikről a külső leveleit, és vágjuk hosszában ketté. Kicsi, éles késsel távolítsuk el a belső, bolyhos részt. Vékonyra szeleteljük fel, és tegyük citromos vízbe, nehogy megbarnuljon.
3. Egy lábosban közepes lángon forrósítsunk fel 2 evőkanálnyi olajat. A zúzott fokhagymát és a lecsepegtetett articsókát pároljuk benne 5-6 percig, időnként megkeverve, majd öntsük át őket egy tálba, és tegyük félre.
4. Ugyanebben a lábosban közepes lángon pirítsuk meg kissé a szalonnát, majd ezt is vegyük ki az edényből, és tegyük félre.
5. Öntsünk a lábosba 2 evőkanálnyi olívaolajat, és most a hagymát pirítsuk meg benne 2-3 perc alatt.
6. Keverjük hozzá a tésztát, és öntsünk alá annyi húslevest, hogy ellepje. Folytassuk a tészta főzését, és ha szükséges, adjunk még hozzá húslevest. A tészta elkészülte előtt pár perccel adjuk hozzá a fokhagymás articsókát.
7. Ha a tészta kész, és elfőtte a levét, keverjük össze a sajttal, vajjal és a szalonnával. Öntsük át abba a tálba, amelyben kínálni akarjuk, és tálaljuk forrón.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.