Fűszeres kacsamell olívával



Elkészítés:
1. A kacsamellfilék fehér bőrét kus rombuszokban bevagdossuk, majd a kacsamellet bőrével lefelé széles serpenyőbe tesszük.
2. A tűzhelyet közepes lángra állítjuk, és a kacsamellet kb. 15 percig sütjük, míg a bőre aranybarna nem lesz. Ekkor megsózzuk, megborsozzuk és megfordítjuk, majd további 5 percig sütjük. Kivesszük és alufóliával letakarva melegen tartjuk,
3. A sárgarépát (vásárláskor kisebb méretűeket válasszunk) meghámozzuk, és hosszában elfelezzük vagy elnegyedeljük, majd a kisült kacsazsírban enyjén megpirítjuk. Rövid ideig együtt pároljuk vele a megmosott és szárazra rázott babérlevelet, a zsályát, a rozmaringot és a kakukkfű felét. Felöntjük a marsalával és a narancslével, sózzuk és borsozzuk.
4. A zöldséglevest és a paradicsomsürítményt összekeverjük, és a répához öntjük. a répát kb. 10 perc alatt félkeményre pároljuk, majd hozzáadjuk a jól lecsepegtetett olajbogyót.
5. A húst egy éles késsel, lehetőleg ferdén felszeleteljük, a szeleteléskor kicsorgó húslevet a répához adjuk.
6. A kenyérszeleteket átlósan kettévágjuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és hozzáadjuk a maradék kakukkfüvet. A szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
7. A hússzeleteket megszórjuk friss fűszernövényekkel, majd a párolt sárgarépával és a pirított kenyérszeletekkel együtt tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. A fűszercsokrot kötünk petrezselyemből, kakukkfűből, 2 babérlevélből és 1 szál szárzellerből .
2. A court bouillonhoz (alapléhez) nagy lábosban felforraljuk a vizet a borral, a zöldségekkel, a fűszercsokorral, a babérlevéllel, a sóval és borssal. A lángot takarékra állítjuk, és fedő nélkül 30 percig főzzük. Átszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, és a lét hagyjuk kihűlni.