Pizzoccheri



Elkészítés:
1. Keverjük össze a kétfajta lisztet gyúródeszkán vagy más sima felületen, lassan adjuk hozzá a vizet, és állítsuk össze a tésztát. Gyúrjuk legalább 15 percig, hogy sima és bársonyos tapintású legyen.
2. Ezután nyújtsuk ki 0.5 cm-nél vékonyabbra, és vágjuk 7 cm-es csíkokra. A csíkokat tegyük egymásra, és szeleteljük fel a tésztát fél centi szélesen.
3. A sajtot (az eredeti receptben a lombardiai casera sajt szerepel) vágjuk nagyon vékony szeletekre, és tegyük a hűtőbe.
4. Egy nagy fazékban forraljunk vizet. A káposztát kézzel széttépkedve vagy felszelelve, a mángoldot viszont 5 cm-es darabokra vágva tegyük a vízbe. 5 perc főzés után szórjunk a vízbe sót, és dobjuk bele a metéltre vágott tésztát. A pizzoccherinek 7-10 percig kell főnie az újraforrástól számítva.
5. Mielőtt leszűrjük a zöldségeket és a tésztát, kóstoljuk meg őket, hogy megfelelően átfőttek-e. Szűrőkanállal szedjük őket a tálalótálra - először csak keveset -, és hintsük meg a parmezánnal, tegyünk rá néhány sajtszeletet. Jöhet az újabb adag zöldség és tészta, majd megint a sajtok. Addig ismételjük a rétegezést, míg elfogynak a hozzávalók.
6. Végül locsoljuk meg az egészet fokhagymás olvasztott vajjal. (A vaj mennyisége túlzásnak tűnhet, de az olasz otthonokban és éttermekben ez az étel szinte úszik az olvasztott vajban.) Előmelegített tányérokon tálaljuk.