Eperkrémes piskótatorta

Adag: 1 tortaforma (23 centiméteres)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dl tejszín
100 dkg érett, félbevágott eper
6 dkg tisztított, szeletelt mandula
2 evőkanál zselatin
3 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 és ¼ dl narancslikőr
12 szem eper
A piskótához:
1 teáskanál vaníliakivonat
9 dkg olvasztott vaj
6 db tojás
10 dkg liszt

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozatra). Vajazzunk ki egy 23 centiméter átmérőjű, kapcsos tortaformát.

2. A piskótához a lisztet és a kukoricakeményítőt keverjük el egy tálban. A tojásokat és a cukrot meg egy hőálló edényben. Ez utóbbit helyezzük gyöngyöző vízfürdő fölé, majd addig kevergessük, amíg a cukor felolvad. Húzzuk félre a tűzről, és kevergetve hűtsük ki.

3. A száraz alapanyagokat is forgassuk bele a tésztába. Kétcsészényi tésztát tegyünk félre, ehhez adjuk hozzá a vajat és a vaníliakivonatot. Ezt a keveréket forgassuk bele a tésztába, és öntsük az előkészített formába.

4. Süssük a sütőben 30-40 percig, amíg aranybarna lesz. 5 percig a formában hagyjuk kihűlni. Ezt követően nyissuk ki a kapcsot, távolítsuk el a tortaforma oldalát, majd a tortát tegyük rácsra.

5. Az epret 60 percre áztassuk a likőrben.

6. Eközben a krémhez a tojássárgáját, a bort és a cukrot hőálló tálban, gyöngyöző vízfürdő fölött keverjük össze. Rakjuk félre.

7. A citromlevet kis serpenyőbe öntsük, szórjuk rá a zselatint, majd 1 percig hagyjuk állni. A zselatinos keveréket öntsük a tojáshoz. Tegyük a hűtőbe, hogy lehűljön.

8. A kissé felvert tejszín egyharmadát forgassuk a tojásos keverékbe. Szűrjük le a beáztatott epret, és forgassuk a gyümölcsöt a tojássárgás keverékbe.

9. A kihűlt tortát vágjuk ketté keresztben. A torta egyik felét rakjuk a formába.

10. A tésztát locsoljuk meg az eper áztatólevével, kenjük meg az epres krémmel, és helyezzük a tetejére a torta másik felét.

11. Locsoljuk meg a maradék áztatólével, majd tegyük 6 órára a hűtőszekrénybe.

12. A hűtés után távolítsuk el a tortaforma oldalát. Kenjük meg a maradék tejszínhabbal, majd oldalát a szeletelt mandulával, a tetejét pedig az eperszemekkel díszítsük.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Eperkrémes piskótatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 141 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
Eperkrémes piskótatorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
google+