Ekler fánk

Eclair

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Ekler fánk
Adag: 1 tepsi (10 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A csokoládémázhoz:
3 dkg csökkentett cukortartalmú kakaópor
2 evőkanál forró víz
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál lágy vaj
30 dkg porcukor
A tésztához:
6 db tojás
25 dkg fehér liszt
1 evőkanál kristálycukor
15 dkg kockára vágott, sótlan vaj
5 dl víz
A vaníliakrémhez:
1 teáskanál vaníliakivonat
5 dkg fehér liszt
1 és ¼ dl tejszín
1 csipet
5 dl tej

Elkészítés:

1. A francia égetett tészta elkészítéséhez a vizet, a vajat, a cukrot és a sót melegítsük fel egy lábasban. Amikor bugyogni kezd, húzzuk félre a tűzről, és egyszerre adjuk hozzá a lisztet.

2. Határozott, erős mozdulatokkal keverjük össze. Rakjuk vissza tűzre, és folyamatosan kevergessük addig, amíg a keverék elválik az edény falától. A tűzről levéve tegyük félre, és 5 percig hagyjuk hűlni.

3. Egyenként adjunk hozzá 5 tojást, és valamennyivel alaposan keverjük el. A tésztának fényesnek és keménynek kell lennie.

4. Melegítsük elő a sütőt 210 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozatra). Béleljünk ki sütőpapírral egy sütőt. A tésztát kanalazzuk habzsákba, amire 1,5 centiméteres díszítőcsövet helyezzünk, és nyomjunk 10 darab 10 centiméter hosszú tésztacsíkot a tepsibe.

5. A fel nem használt tojást kissé verjük fel 1 teáskanál vízzel, és ezzel a keverékkel kenjük meg a tészták tetejét. A fánkok tetejét egy villával kissé nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne repedezzenek meg. Tegyük a sütőbe.

6. Miután 15 percig sült, csökkentsük a sütő hőfokát 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat), és süssük a fánkokat további 15 percig, majd vegyük ki a tepsit a sütőből.

7. Éles késsel néhány helyen kissé metsszük be a fánkok oldalát, hogy a gőz eltávozhasson belőlük. Tegyük vissza a tepsit - a közben kikapcsolt - sütőbe, és kissé nyitott ajtó mellett hagyjuk még 10 percig pihenni a tésztát. Ezután tegyük a rácsra, és hagyjuk kihűlni.

8. A krémhez a tojássárgáját és a cukrot robotgéppel keverjük fehéredésig és sűrűre, keverjük bele a lisztet is.

9. Forraljuk fel a tejet a sóval és a vaníliakivonattal, majd keverjük bele a cukros tojássárgáját. Alacsony hőfokon, fakanállal folyamatosan kevergetve körülbelül 10 percig főzzük, amíg jól besűrűsödik.Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni körülbelül 60 percig.

10. Verjük fel a tejszínt robotgéppel, forgassuk bele a kihűlt krémbe.

11. A mázhoz keverjük össze a porcukrot és a kakaót. Adjuk hozzá a vajat, a vaníliakivonatot, és gyöngyöző vízfürdő fölött keverjük krémesre. Ha szükséges, kevés vizet adjunk hozzá. Körülbelül 3 percnyi keverés után lesz sűrű és kenhető a krém.

12. Közvetlenül tálalás előtt kanalazzuk habzsákba a krémet, amelyre rakjunk félcentis díszítőcsövet. Vágjuk be a fánkok oldalát, és töltsük meg valamennyit a vaníliakrémmel.

13. A fánkok tetejét kenjük meg a csokoládémázzal. A kész fánkokat 15 percre tegyük hűtőszekrénybe.

Ekler fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 740 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
Ekler fánk
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
hírlevél