Palócleves

Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Palócleves
Eszközök: fazék, kés, lábas, tűzhely
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg darabolt zöldbab
2 és fél dl tejföl
60 dkg ürühús
4 gramm
2 gramm finomra vágott kapor
1 gerezd pirított fokhagyma
2 gramm köménymag
15 dkg kockára vágott burgonya
10 dkg liszt
5 dkg kacsazsír
30 dkg finomra vágott vöröshagyma
néhány babérlevél

Elkészítés:

1. A hagymát kevés zsírban pirítsuk meg, majd tegyük bele a megmosott, 1,5 cm-es kockákra vágott húst a paprikával, a szétzúzott köménymaggal és a babérlevéllel együtt, majd pároljuk puhára.

2. A szintén 1,5 cm-es kockákra vágott burgonyát és kisebb darabokra vágott zöldbabot külön-külön főzzük meg a húsalaplében.

3. Amikor a hús megpirult, adjuk hozzá a megfőtt burgonyát és zöldbabot, a főzőlével együtt, majd ízesítsük sóval.

4. A tejfölt keverjük el a liszttel, tálalás előtt habarjuk a levesbe, és kevés apróra vágott kaporral hintsük meg.

5. Végül (ha szeretjük) tegyük bele a pirított fokhagymát.

A palóclevest eredetileg Gundel János alkotta Mikszáth Kálmán, a "nagy palóc" számára. Az író állítólag azta a feladatot adta az étterem vezetőjének, hogy lepje meg őt egy olyan levessel, amit még soha nem evett.

Bárányhúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg báránycsont
30 dl víz
6 szem bors
1 csokor bouquet garni
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt póréhagyma
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt hagyma

1. A báránycsontokat a hentessel daraboltassuk akkorára, hogy beleférjenek a fazékba. A báránycsontot egy nagy fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és felforraljuk Utána leöntjük róla a vizet, és a csontokat leöblítjük.

2. A csontokat egy másik fazékba tesszük. Hozzáadjuk az elnegyedelt hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát és a szál szárzellert, a bouquet garnit és a borsot. Felöntjük a vízzel.

3. Felforraljuk, majd kisebbre kapcsoljuk a lángot, és 120-180 percig lassan főzzük. Közben időnként lemerjük róla a zsírt és a habot (a legjobb lapos drótszűrővel).

4. A csontokat és a zöldséget finom lyukú szűrővel egy tál fölé emeljük. Kanállal jól kinyomkodjuk, hogy távozzon belőlük a folyadék. Több órára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük róla.

Palócleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 311 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Levesek Levesek
(Kossuth Kiadó, 2016)

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak és a magyarosak… és még rengeteg variáció mindannyiunk kedvenc ételéből. Mert a leves az egyik legjobban variálható,... bővebben...
Palócleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Levesek Levesek
(Kossuth Kiadó, 2016)

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak és a magyarosak… és még rengeteg variáció mindannyiunk kedvenc ételéből. Mert a leves az egyik legjobban variálható,... bővebben...
szólj hozzá, értékelj