Gombafejek Orly-módra



Elkészítés:
1. A bundázáshoz a tojások sárgáit a sörrel elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatésztaszerű állagot kapjunk.
2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába, végül kevés olajat keverünk hozzá. (Ha túl sűrű vagy híg, sörrel vagy liszttel beállítjuk olyanra, hogy ne csorogjon le a gombafejekről.)
3. A gombafejeket megtiszítjuk, megmossuk és szárazra töröljük.
4. Sózzuk, lisztben megforgatjuk, és egyenként megmártjuk a sörös masszában, majd bő zsíradékban mindkét oldalát pirosra sütjük.
5. Meleg előételként forrón tálaljuk, a bő zsíradékban átsütött petrezselyemzölddel. Előmelegített csészében paradicsommártást vagy tartármártást kínálunk hozzá.
Paradicsommártás

1. A friss paradicsomok tetejére kis keresztet vágunk. 10 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd jéghideg vízzel teli tálba merítjük. Lecsepegtetjük, és éles, hegyes késsel kivágjuk a csumájukat, lehúzzuk a héjukat, felnegyedeljük, a magjaikat eltávolítjuk, a paradicsomhúst pedig darabokra vágjuk. A konzervparadicsomot lecsepegtetjük, feldaraboljuk.
2. Serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és fakanállal állandóan kevergetve éppen csak felhevítjük, hogy ne égjen oda. Beletesszük a sárgarépát, a hagymát meg a szalonnát, és óvatosan pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 10 perc).
3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a babérlevelet, és időnként megkeverve, kis lángon, 30 percig főzzük (konzervparadicsom esetében hosszabb ideig). A mártást nagy szitán átszűrjük, közben fakanállal a lehető legtöbb folyadékot és gyümölcshúst is kinyomkodjuk belőle. Sóval, cayenne-i borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.
Tartármártás

1. Kis tálban a lecsepegtetett kapribogyót és a csemege uborkát összekeverjük a jó minőségű kész majonézzel vagy a házi készítésű majonézzel és a petrezselyemmel.
2. A mártást azonnal tálalhatjuk, vagy a tálalás előtt frissen tartó fóliával lefedve 30 percig hűtőben tarthatjuk. Grillen, olajban sült halételekhez kínálhatjuk.