Narancsos kuglóf



Elkészítés:
1. Kivajazunk egy 24-26 cm-es kuglófformát. a vajat és a cukrot egy tálban habosra keverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját és alaposan elvegyítjük a vajas krémmel.
2. A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk. A lisztes keveréket és a narancslét váltakozva, a vajas-tojásos masszához adjuk, majd belekeverjük a reszelt narancshéjat és a narancsvirágvizet.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és összevegyítjük a keverékkel.
4. A kész tésztát az előkészített formába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük, míg a közepébe szúrt fémtű száraz nem marad.
5. A sziruphoz a narancslét és a cukrot egy fazékban felolvasztjuk, 5 percig hagyjuk gyöngyözve forrni, míg a cukor el nem olvad.
6. A kuglófot kivesszük a sütőből, 10 percig hagyjuk hűlni a formában, ekkor megszurkáljuk a tetején és meglocsoljuk a szirup felével. További 10 percig hűlni hagyjuk. és egy rácsra borítva megkenjük a maradék sziruppal.