Focaccia extraszűz olívaolajjal



Elkészítés:
1. Készítsük el a pizzatésztát. Miközben gyúrjuk, fokozatosan dolgozzuk bele az olaj felét. Hagyjuk 120 percig kelni egy meleg helyen.
2. Melegítsük elő a sütőt 225 fokra (a gázsütőt 7-es fokozaton). Kenjünk ki olajjal 2 sütőlapot.
3. A megkelt tésztát borítsuk ki egy belisztezett munkalapra, és gyúrjuk még 5 percig.
4. Osszuk a tésztát két egyenlő részre. Mindkét adagot nyújtsuk ki egy enyhén lisztezett munkalapon, és készítsünk belőlük két 30 cm átmérőjű korongot.
5. A tésztát tegyük egy kiolajozott sütőlapra, és hajtsuk be a végeit, hogy karimát képezzünk. Szórjunk rá durva szemű tengeri sót. és locsoljuk meg a megmaradt olajjal.
6. Süssük 15-20 percig, míg a focaccia aranybarnára nem pirul. Forrón vagy szobahőmérsékletűre hűlve kínáljuk.
Pizzatészta

1. Az élesztőt feloldjuk kevés langyos vízben. Két-három evőkanál lisztet adunk hozzá, és sima kovászt keverünk belőle. Letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
2. Egy munkafelületre szitáljuk a maradék lisztet, összekeverjük a kovásszal. Kissé megsózzuk, és erőteljesen átgyúrjuk. Tömör, de még lágy tésztát kell kapnunk. A tésztát 10 percen keresztül tovább gyúrjuk, hogy nagyon rugalmassá váljon. Közben apránként langyos vizet adunk hozzá.
3. A masszát négy egyforma darabra osztjuk, kevés liszttel megszórjuk, meleg helyen, letakarva kb. két órán át kelesztjük. Majd a tésztadarabokból kézzel vagy sodrófával fél cm vastag lepényeket formálunk.
4. Egy sütőlapot bekenünk olajjal, ráhelyezzük a tésztalapokat, rárakjuk a kívánt hozzávalókat. Nagyon magas hőmérsékleten 15-20 percig sütjük.