Fehérbabsaláta tonhallal
Fagioli e tonno



Elkészítés:
1. A babot annyi vízbe tesszük, hogy jól ellepje, és legalább 8 óráig (legjobb éjszaka) áztatjuk.
2. Az újhagymát és a kaliforniai paprikát megtisztítjuk és megmossuk. A peperoni paprikát hosszában félbevágjuk, kicsumázzuk és megmossuk. A fokhagymát meghámozzuk.
3. A bazsalikomot és a petrezselymet megmossuk, szárazra rázzuk, néhány levelet meghagyunk a díszítéshez, a többit csíkokra vágjuk. A sós lében eltett tonhalat lecsöpögtetjük.
4. A babot leszűrjük, és egy edénybe tesszük. A babra annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és 60 percig főzzük.
5. Az újhagymát ferdén vékony szeletekre vágjuk. A kaliforniai paprikát kockákra, a peperonit csíkokra vágjuk. Az olajban eltett szardellát szárazra töröljük és felaprítjuk.
6. Összekeverjük az olívaolajat, a szardellát, a citrom- és narancslevet. Hozzáadjuk a peperonit és az átnyomkodott fokhagymát. Az öntetet megsózzuk, és frissen őrölt borssal jól megszórjuk.
7. A babot szűrőbe öntjük, és jól lecsöpögtetjük. A még meleg babot összeöntjük az öntettel. Hozzáadjuk az újhagymát, a paprikakockákat, a fűszernövényeket és az olajbogyót.
8. A tonhalat összetörjük kis darabokra, és óvatosan a salátához keverjük.
Jól lefedve 1-2 napig eláll a hűtőszekrényben.