Borjúhús tonhalas mártással
Vitello tonnato



Elkészítés:
1. A tojásokat kb. 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük és meghámozzuk. A sárgarépát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A hagymát és a zellert megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. Az olajban eltett szardellafilét konyhai papírtörlővel leitatjuk.
2. A sárgarépát, a póréhagymát és a zellert kb. fél liter vízzel egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a bort, a zöldséglevest, a babérlevelet, a borsszemeket és egy kis sót.
3. A levet felforraljuk, és a húst beletesszük úgy, hogy a lé teljesen ellepje. Lefedve kis lángon kb. 50 percig főzzük, majd hagyjuk a húst a levesben kihűlni.
4. A tojásokat félbevágjuk, a tojássárgáját kivesszük, a fehérjét máshol felhasználhatjuk. A sárgáját, a lecsepegtetett sós lében eltett tonhalat, 2 evőkanál kapribogyót, a szardellákat és a majonézt mixerbe tesszük. A hozzávalókat mixerben összeturmixoljuk.
5. A citromlevet, az olajat és kb. 9 evőkanál húslevet adunk még hozzá, újra összeturmixoljuk. A kész tonhalmártást sóval és borssal ízesítjük.
6. A borjúhúst éles késsel vékony szeletekre vágjuk, majd tányérokra tesszük, ezt követően rákanalazzuk a mártást, és rátesszük a maradék kapribogyót.
Zöldségalaplé

1. A fűszercsokrot kötünk petrezselyemből, kakukkfűből, 2 babérlevélből és 1 szál szárzellerből .
2. A court bouillonhoz (alapléhez) nagy lábosban felforraljuk a vizet a borral, a zöldségekkel, a fűszercsokorral, a babérlevéllel, a sóval és borssal. A lángot takarékra állítjuk, és fedő nélkül 30 percig főzzük. Átszűrjük, a zöldségeket kidobjuk, és a lét hagyjuk kihűlni.