Körtés tortácska



Elkészítés:
1. Szitáljunk össze 45 deka lisztet a kakaóval és egy csipetnyi sóval egy megfelelő méretű tálba.
2. Aprítsuk a hideg vajat mogyorónyi darabokra és lazán keverjük a liszthez anélkül, hogy összegyúrnánk.
3. Készítsünk mélyedést a közepébe és öntsünk bele 1,5 dl jeges vizet, és kézzel dolgozzuk össze. Adjunk hozzá ismét 1,5 dl jeges vizet, és addig keverjük, forgassuk kézzel a masszát, amíg puha lesz, de a kemény vajdarabok láthatók benne.
4. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán egy 30 x 15 cm-es téglalappá. Fogjuk meg a tészta bal szélét és hajtsuk át a közepéig, majd a jobb szélét hajtsuk át a bal széléig. Az immár háromrétegű téglalapot forgassuk el úgy, hogy vízszintesen álljon velünk szemben a deszkán.
5. Nyújtsuk ki ismét a tésztát és ismételjük meg a hajtogatást. Jelöljük meg a tészta bal szélét, takarjuk le konyharuhával, és tegyük 20 percre a hűtőszekrénybe.
6. Vegyük ki a tésztát, majd ismételjük a hajtogatási műveletet a bal oldali jeltől kiindulva. Tegyük vissza a hűtőbe, majd 20 perc múlva ismételjük meg a hajtogatási-nyújtási műveletet. Látszaniuk kell a vajrétegeknek a tésztában.
7. Ezután pihentessük a tésztát 20 percig, majd nyújtsuk ki 1 cm vastag, 30 x 32 cm-es négyzetté. 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjunk ki a tésztából korongokat, és rakjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire mindegyiket.
8. A hámozott körtéket vékonyan szeleteljük fel, és rendezzük el a tésztakorongokon úgy, hogy a szélén maradjon üresen egy 5 mm-es perem.
9. 200 fokos sütőben süssük 10-15 percig, amíg a korongok kissé megnőnek és ropogóssá válnak, a körteszeletek pedig enyhén pirulni kezdenek.