Tőkehal leveles tésztában



Elkészítés:
1. A halat leöblítjük, leitatjuk róla a nedvességet és 8, egyenként 7,5 dekás adagra vágjuk.
2. A fokhagymát meghámozzuk és eldörzsöljük, a kaprot megmossuk és felaprítjuk, majd a fokhagymával, az olajjal, a sherryvel, kevés sóval és őrölt borssal egy tálban összekeverjük. 30 percig marinírozzuk benne a halat.
3. A leveles tésztát kb. 10 percig hagyjuk felengedni, majd széthajtogatjuk, és enyhén belisztezett felületen kisodorjuk, és 13 x 17 cm nagyságú lapokra vágjuk, majd 5 percig pihentetjük.
4. A halat szitán lecsepegtetjük. A tésztalapokat félbevágjuk, és minden tésztacsíkra egy darab halat teszünk.
5. A tojást elhabarjuk és bekenjük vele a tésztacsíkok szélét. Egy-egy üres tésztacsíkkal lefedjük, és a széleket összenyomjuk.
6. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, rárakjuk a kis csomagokat, és tojással bekenjük. 10 percig pihentetjük, majd a sütő középső sínén, 220 fokos hőmérsékleten 15 percig sütjük.
7. A mártáshoz egy kis fazékba töltjük a bort, 5 percig erősen főzzük, belekeverjük a tejfölt, ezután 1 percig csendesen forraljuk, majd levesszük a tűzről, mustárral, korianderrel, borssal és sóval ízesítjük.
8. A zöldfűszereket megmossuk, durvára aprítjuk és a mártáshoz adjuk. A tésztában sült halat előmelegített tányéron, kevés mártás kíséretében tálaljuk. Köretként fejes salátát kínálhatunk hozzá.