Bakewell torta



Elkészítés:
1. A lisztet, a sót és a porcukrot szórjuk egy tálba. Adjuk hozzá a feldarabolt vajkockákat, és keverjük kézzel vagy robotgéppel finom morzsalékosra.
2. Öntsük bele a tojássárgáját és a vizet, majd gyúrjuk, dagasszuk tésztává. A tésztát csomagoljuk folpackba, és 30 percig pihentessük a hűtőben.
3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra (gáztűzhelynél 3-as fokozatra). Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű, levehető aljú pitesütőt.
4. A tésztát nyújtsuk 3 mm vastagságúra a kissé lisztezett gyúródeszkán. Simítsuk a pitesütőbe, és további 30 percre tegyük vissza a hűtőbe.
5. Amikor kivesszük fedjük le sütőpapírral, és a mélyedéseket töltsük meg szárazbabbal. 20 percig süssük az előmelegített sütőben, amíg világos aranybarna színű lesz.
6. Amíg a tészta hűl, készítsük el a tölteléket. (Ha kikapcsoltuk a sütőt, melegítsük újra 170 fokra.) A töltelékhez a cukrot, a lágy vajat, a lisztet, a darált mandulát. a tojásokat és a mandulakivonatot robotgéppel keverjük 2 percig, amíg lágy, krémszerű állagú lesz.
7. Kenjük meg eperlekvárral a süteményt, kanalazzuk rá a tölteléket, és spatulával vagy egy kanál hátuljával simítsuk el. Süssük 30 percig.
8. A sütőből kivéve a tetejét szórjuk meg a szeletelt mandulával, és még további 10 percig süssük, amíg a mandulakrémes töltelék és a szeletelt mandula aranybarna lesz. A tepsiben hagyjuk kihűlni.