Fahéjas tekercs

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fahéjas tekercs
Adag: 1 tepsi (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
9 dkg olvasztott vaj
¼ teáskanál
40 dkg fehér liszt
1 és ¼ dl langyos tej
vagy
másfél dkg friss élesztő
A töltelékhez:
1 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál olvasztott vaj
8 evőkanál kristálycukor
10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

1. Morzsoljuk bele az élesztőt a tejbe. 10 percre rakjuk félre, amíg felfut.

2. A lisztet. a cukrot és a sót szórjuk tálba. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojássárgáját.

3. Készítsünk közepesen lágy tésztát, ha szükséges, adjunk még hozzá kevés lisztet.

4. A tésztát borítsuk lisztezett gyúródeszkára, és kézzel körülbelül 10 perc alatt, robotgép tésztakeverőjével 5 perc alatt dagasszunk belőle lágy, rugalmas tésztát.

5. A tésztát gyúrjuk cipóvá, rakjuk kiolajozott tálba, és takarjuk le tiszta konyharuhával. Kelesszük meleg helyen 60-80 percig.

6. Vajazzunk ki vagy sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit. Lisztezzük be a kezünket, és a tésztát a tálból kiborítva, az enyhén lisztezett gyúródeszkán még 1-2 percig dagasszuk.

7. Ezután osszuk két részre, és nyújtsuk 37 x 30 centiméteres téglalappá. Kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk meg 5 evőkanál kristálycukor és az őrölt fahéj keverékével.

8. A tésztát az egyik hosszú oldalánál kezdve a közepéig óvatosan, szorosan tekerjük fel, majd a másik hosszú oldalával ismételjük meg, így a roládok a tészta közepén találkoznak. A találkozási pontoknál nyomjuk össze a széleket.

9. Éles késsel vágjuk 2,5 centis szeletekre a roládokat. A vágott oldalakat szórjuk meg a maradék cukorral. A szeleteket lapogassuk meg egy széles kés lapjával.

10. A szeleteket cukros felükkel felfelé rakjuk a tepsibe. Meleg helyen további 15-20 percig kelesszük.

11. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gáztűzhelynél 5-ös fokozatra). Kenjük meg a csigákat olvasztott vajjal, majd 15-20 percig süssük, amíg halványbarna színűek lesznek. Rakjuk rácsra, és hagyjuk kihűlni.

Fahéjas tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 492 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
Fahéjas tekercs
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Sütemények aranykönyve
Sütemények aranykönyve
(Kossuth Kiadó, 2017)

A házi sütemények bármikor versenyre kelhetnek a cukrászdák kínálatával. Ebben a lenyűgöző fotókkal illusztrált receptgyűjteményben most összegyűjtöttük a legjobb cukrászdák és pékségek süteményeit, lekvárokkal... bővebben...
lexikon