Zöldséges gulyás



Elkészítés:
1. A hagymát pirítsuk meg kevés zsiradékon, adjuk hozzá a kockára vágott marhahúst.
2. Majd ha a hús kifehéredett, az apróra vágott zöldpaprikát és a kockázott paradicsomot.
3. Sóval, köménymaggal és borssal ízesítsük, szórjuk meg pirospaprikával.
4. Öntsük fel a marhaalaplével, és főzzük addig, amíg a hús kb. a háromnegyedéig megpuhul.
5. Ekkor tegyük bele a kockára vágott zöldségeket, és az egészet együtt főzzük puhára.
6. Az előre elkészített csipetkét a főzés utolsó perceiben adjuk a leveshez.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.