Sült pulyka kelkáposztában



Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra ( a gázsütőt 6-os fokozaton).
2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a pulykahúst a kolbásszal, a pancettával vagy baconnel, a tojással és a tojássárgájával, a zsemlemorzsával, a szerecsendióval, sóval és borssal.
3. A káposztaleveleket főzzük 3 percig forró, sós vízben. Szűrjük le és szárítsuk le őket papírtörlővel.
4. Rendezzük el a káposztaleveleket egy munkalapon úgy, hogy fedjék egymást, ne maradjon közöttük rés. Rakjuk a pulykahúskeveréket a levelek közepére, és készítsünk belőle cipót. Hajtogassuk köré óvatosan a káposztát. Kössük át vastag cérnával.
5. Tegyük át egy hőálló tálba. Keverjük össze a hagymát, a paradicsomot, az olajat, és öntsük a pulyka tetejére.
6. Süssük kb. 75 percig, és közben locsoljuk gyakran borral és levessel, míg a pulyka átsül. Szeleteljük fel, és forrón tálaljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marhacsontot 230 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Félidőben hozzáadjuk a sárgarépát, a szárzellert és a póréhagymát.
2. Fazékba tesszük a csontokat és a zöldségeket, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a paradicsompürét, a bouquet garnit és a borsot. 3-4 órán át gyöngyözve főzzük, a keletkező habot leszedjük a tetejéről.
3. A levet finom szűrőn át tálba szűrjük. A zöldségekből gyengéden kinyomkodjuk a levet. Hűtőszekrényben hagyjuk hűlni, majd a zsírt leszedjük a tetejéről.