Zöld lasagne bolognai módra
Lasagne verdi alla bolognese



Elkészítés:
1. Közepes lángon egy serpenyőben olajon pároljuk puhára a zöldségeket.
2. Tegyük a serpenyőbe a darált húst, vegyük feljebb a lángot, és pirítsuk meg. Öntsük alá a vörösbort, és forraljuk addig, míg a bor elforr.
3. Vegyük lejjebb a lángot, és adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk alá egy kevés vizet, és lassú tűzön főzzük 30 percig.
4. A spenótot főzzük néhány percig forró vízben, majd jól csepegtessük le és aprítsuk fel.
5. A tészta elkészítéséhez a lisztet halmozzuk gyúródeszkára, csináljunk a közepébe mélyedést. Tegyük bele a tojásokat és a spenótot, dolgozzuk össze alaposan, és gyúrjunk belőle sima tésztát. Tegyük félre, pihentessük 20 percig.
6. Nyújtsunk a tésztából vékony lapokat tésztagéppel vagy sodrófával. Vágjuk olyan hosszú csíkokra, amilyen hosszú a tál, amiben sütni akarjuk.
7. Bőséges mennyiségű, forrásban lévő sós vízben előfőzzük a tésztalapokat 20 másodpercig. Csepegtessük le őket, és tegyük tiszta konyharuhára száradni.
8. A besamelhez egy edényben olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, majd állandó keverés közben apránként adjuk hozzá a forró tejet, és forraljuk fel. Sózzuk, és ha megfelelően besűrűsödik, akkor a besamelmártás kész.
9. Olajjal vagy vajjal kikent sütőtálba tegyünk egy réteg húsos mártást, hintsünk rá reszelt parmezánt, majd fektessünk rá tésztalapot. Erre besamelt kanalazzunk, szórjunk rá sajtot, majd újabb tésztaréteg jön, és így folytassuk, míg elfogynak a hozzávalók. a tetejére besamel kerüljön.
10. Szórjunk rá vajdarabokat, majd közepesen meleg sütőben, 180 fokon kb. 30 perc alatt süssük készre. A tetejét hagyjuk megpirulni. Tálalás előtt hagyjuk állni 15 percig.