Fokhagymás-zöldfűszeres lágy sajt

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Fokhagymás-zöldfűszeres lágy sajt
Adag: 1 adag (20 dkg)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál finomra vágott, friss zöldfűszer
½ gerezd finomra vágott fokhagyma
12 dl teljes tej
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint tengeri só

Elkészítés:

1. A tejet öntsük egy nagy, vastag falú nyeles lábasba, és lassan, kis lángon melegítsük fel, de ne várjuk meg, hogy felforrjon. Ahogy gyöngyözni kezd, azonnal húzzuk le a tűzről.

2. Keverjük bele a friss citromlevet, amely felgyorsítja a savanyítás folyamatát, majd 10 percig hagyjuk állni.

3. Béleljünk ki egy szűrőt muszlinkendővel, és ebbe merjük bele az összesűrűsödött, megaludt tejet. Legalább 30 percig hagyjuk lecsepegni, hogy a savó nagy része kijöjjön. A savót tegyük félre vagy öntsük ki.

4. Fogjuk össze a muszlint egy zsineggel, majd éjszakára egy tál felett hagyjuk kicsepegni a hűtőben. (A muszlinbatyut hagyjuk a szűrőben, és helyezzük egy nagy tál fölé, hogy a savó abba csepegjen. A batyun átbújtathatunk felül egy fakanalat, és annak segítségével a tál fölé függeszthetjük.)

5. Az éjszaka leteltével csomagoljuk ki a sajtot a muszlinból, és tegyük tiszta munkalapra vagy vágódeszkára. Az éjjel összegyűlt savót öntsük le róla.

6. Lágyan dolgozzuk a sajtba a fokhagymát, a zöldfűszereket (talán a snidling és a petrezselyem keveréke a legáltalánosabban használt), hogy egyenletes keveréket kapjunk.

7. Kanalazzuk tiszta edénykébe, tartóba vagy sütőformába, és tároljuk hűtőben. Két napon belül használjuk fel.

A sajt textúrája egy idő után megváltozik, 2 nap után szétesik, de érdemes 1 napot várni vele a felhasználás előtt, hogy az ízek igazán összeérjenek.

Fokhagymás-zöldfűszeres lágy sajt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 116 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
Fokhagymás-zöldfűszeres lágy sajt
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Befőzés Befőzés
(Kossuth Kiadó, 2014)

Szeretnéd házilag eltett finomságokkal kényeztetni a családot, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Ebből a háztartási kisokosból megtanulhatod a házi tartósítás minden csínját-bínját. Látni fogod, hogy semmi sem lehetetlen!... bővebben...
hírlevél