Fokhagymás-zöldfűszeres lágy sajt



Elkészítés:
1. A tejet öntsük egy nagy, vastag falú nyeles lábasba, és lassan, kis lángon melegítsük fel, de ne várjuk meg, hogy felforrjon. Ahogy gyöngyözni kezd, azonnal húzzuk le a tűzről.
2. Keverjük bele a friss citromlevet, amely felgyorsítja a savanyítás folyamatát, majd 10 percig hagyjuk állni.
3. Béleljünk ki egy szűrőt muszlinkendővel, és ebbe merjük bele az összesűrűsödött, megaludt tejet. Legalább 30 percig hagyjuk lecsepegni, hogy a savó nagy része kijöjjön. A savót tegyük félre vagy öntsük ki.
4. Fogjuk össze a muszlint egy zsineggel, majd éjszakára egy tál felett hagyjuk kicsepegni a hűtőben. (A muszlinbatyut hagyjuk a szűrőben, és helyezzük egy nagy tál fölé, hogy a savó abba csepegjen. A batyun átbújtathatunk felül egy fakanalat, és annak segítségével a tál fölé függeszthetjük.)
5. Az éjszaka leteltével csomagoljuk ki a sajtot a muszlinból, és tegyük tiszta munkalapra vagy vágódeszkára. Az éjjel összegyűlt savót öntsük le róla.
6. Lágyan dolgozzuk a sajtba a fokhagymát, a zöldfűszereket (talán a snidling és a petrezselyem keveréke a legáltalánosabban használt), hogy egyenletes keveréket kapjunk.
7. Kanalazzuk tiszta edénykébe, tartóba vagy sütőformába, és tároljuk hűtőben. Két napon belül használjuk fel.
A sajt textúrája egy idő után megváltozik, 2 nap után szétesik, de érdemes 1 napot várni vele a felhasználás előtt, hogy az ízek igazán összeérjenek.