Zöldségleves fokhagymával



Elkészítés:
1. Tegyük a paradicsomokat 2 percre forró vízbe. Szűrjük le, hámozzuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra.
2. Melegítsük fel az olajat alacsony lángon. Tegyük hozzá a hagymát és süssük 3-4 percig, míg megpuhul.
3. Adjuk hozzá a kelkáposztát, a salátát, a zellert, a répát, a burgonyát és a paradicsomot. Keverjük jól össze és pirítsuk, míg a zöldségek elkezdenek puhulni, körülbelül 10 percig.
4. Adjuk hozzá a zöldséglevest, és borsozzuk meg. Forraljuk fel, fedjük le és pároljuk, míg a zöldségek puhára főnek, körülbelül 20 percig.
5. Melegítsük a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a kenyeret, és pirítsuk aranybarnára mindkét oldalon, körülbelül 5 percig. Itassuk le az olajat papírtörlővel.
6. Tegyük bele a borsót (lehet mirelit is), és pároljuk még 5 percig. Végül tegyük bele a fokhagymát és a petrezselyemzöldet, és keverjük el jól. Fűszerezzük, ha kell.
7. Rendezzük el a kenyérszeleteket a tányérokon. Merjük rá a levest, hintsük meg a reszelt sajttal, és forrón tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.