Hamisgulyás tojással



Elkészítés:
1. A megmosott és héjától, magjaitól megtisztított paradicsomot daraboljuk kockákra. A megtisztított zellert vágjuk vékony szeletekre.
2. Az olajat öntsük egy serpenyőbe, majd futtassuk meg benne a vékony szeletekre vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a zellert és a megtisztított, felkockázott paprikát és paradicsomot.
3. Folyamatos kevergetés mellett, nagy lángon pirítsuk pár percig a zöldségeket, majd tegyük át egy lehetőleg mázatlan cserépfazékba, öntsük fel a zöldségalaplével. Forraljuk fel, adjunk hozzá sót, majd folytassuk a forralást még 10 percig.
4. Pirítsuk meg a kenyeret, majd a szeleteket tegyük a levesestányérokba.
5. Üssünk rájuk egy-egy tojást, picit sózzuk meg, majd öntsük rá a jó forró levest. Díszíthetjük nyers paradicsomkarikákkal és pirospaprikával, ízlés szerint.
Zöldségalaplé

A kelkáposzta és a vöröshagyma kivételével az olajon megpirítjuk a zöldségeket. Adhatunk hozzá kanálka cukrot is, mely kiemeli a pirított zöldségek ízét. Amikor a zöldségek megpirultak felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, kelkáposztát és a fűszereket. Sózzuk és lassan másfél-két órát főzzük. Ha kész leszűrjük és hűtőben tároljuk. Levesek, mártások, főzelékek készítésekor alapléként használjuk.