Csirkegolyók paprikával és olajbogyóval



Elkészítés:
1. Vágjuk vékony szeletekre a padlizsánt, hintsük meg sóval, tegyük a szeleteket egy szűrőbe, és hagyjuk 20 percig állni. Végül vágjuk a szeleteket kockára.
2. Melegítsük meg az olaj felét közepes lángon. Pirítsuk benne a hagymát és a fokhagymát 3-4 percig, míg megpuhulnak. Tegyük hozzá a paprikát, a padlizsánt, a paradicsomot és az olajbogyót. Sózzuk és borsozzuk. Pároljuk körülbelül 20 percig. Adjunk hozzá egy kis vizet, ha túl sűrű lenne.
3. Közben alaposan keverjük össze a darált húst, 2 evőkanál héja nélküli, tejbe áztatott, majd kinyomkodott kenyeret, a tojást, a petrezselyemzöldet és egy kis sót. Jól dolgozzuk össze. A keverékből gyúrjunk kisebb gombócokat. Hempergessük meg őket a lisztben.
4. Melegítsük fel a maradék olajat egy nagyobb serpenyőben közepes lángon, és süssük a húsgolyókat, míg aranybarnára pirulnak.
5. Adjuk hozzá a zöldséges szószt, sózzuk és borsozzuk, és pároljuk még 15 percig. Kevergessük folyamatosan. Ha az étel túlságosan kiszáradna, öntsünk hozzá húslevest.
6. Tegyük át a golyókat egy előmelegített tálba, hintsük meg bazsalikommal, és forrón tálaljuk.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.