Grillezett creme brulée

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Grillezett creme brulée
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 rúd vanília
3 db kimagozott chilipaprika
3 csésze sűrű tejszín
csésze kristálycukor
1 db tojás
1 darabka fahéj
A karamellbevonathoz:
3 evőkanál barna cukor

Elkészítés:

1. A krém előkészítéséhez hosszában vágjuk ketté a vaníliarudat. Tegyük vastagfalú lábasba a tejszínt. A félbevágott vaníliát, a fahéjdarabot és szétnyitott, magjaitól megtisztított paprikákat adjuk a tejszínhez, és ezt lassan gyöngyözve forraljuk a tűzhelyen 10 percen át. Vegyük le a lángról az edényt, és a keveréket hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

2. Tegyük nagy tálba a tojássárgákat, az egész tojást, a kristálycukrot, és kézi habverővel éppen csak vegyítsük össze, majd verjük bele a kihűlt ízesített tejszínt. Szűrjük kis hőálló tálkákba a keveréket, a tálkákat pedig állítsuk egymás mellé egy nagyobb serpenyőbe.

3. Forraljunk fel 1 liter vizet. Közben készítsük elő a grillezőt közvetett sütésre, és melegítsük közepes hőfokra. Amikor a grillező kellően felmelegedett, tegyük a serpenyőt a forró rostély közepére, távol a hőforrástól, és töltsünk bele bő 1 cm magasan forró vizet. Ügyeljünk, nehogy víz fröccsenjen a tálkákba. Ha faszenes grill használunk, rakjunk a tűzre a forgácsot. Fedjük le a grillt, és főzzük a keveréket épp csak addig, ameddig besűrűsödik (30-35 percig). Úgy ellenőrizhetjük, hogy elérte-e már a kellő sűrűséget, hogy az egyik tálkát megütögetjük: ha a tartalma már nem loccsan, hanem épp csak mozog, elkészült.

4. Állítsuk rácsra a tálkákat, és miután tartalmuk szobahőmérsékletűre hűlt, rakjuk hűtőszekrénybe kb. 4 órára. Eddig akár egy nappal előre is elkészíthetjük a creme brulée-t.

5. Ha vastárcsával karamellizálunk, készítsük elő a grillezőt közvetlen sütésre, és melegítsük forróra. A tálkákban lévő krémek tetejét hintsük meg vékonyan barna cukorral, a vastárcsát pedig forrósítsuk meg a parázson. Ütögessük oda valami hőálló tárgyhoz a tárcsát, hogy minden hamu leessen róla.

6. Könnyedén érintsük a forró korongot egyenként a krémadagok tetejére, a cukor karamellizálódni fog. Ha már nem azonnal kezd olvadni a cukor, melegítsük újra a vasat, erre 2-3 adag karamellizálása után lesz szükség. Az elkészült édességet azonnal tálalhatjuk.

Ez aztán bizarrnak tűnhet: elegáns desszert kerti grillezőn készítve.Ugyanakkor eredetileg a creme brulée-t tényleg lángon hevített vastárcsával karamellizálták. Még tüzesebb változatra törekedve adok chilit a krém alapjául szolgáló keverékhez, és főzöm füstölve a grillen, közvetett módszerrel. Így a paprika és a füst hatására a krémet csak ízesebbnek, édesebbnek érezzük.
Grillezett creme brulée
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 57 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
Grillezett creme brulée
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nagy kerti grill kalauz
Nagy kerti grill kalauz
(Vince Kiadó, 2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az alapvető tudnivalókat, amelyek olyan valakinek szükségesek, aki soha nem sütött még szabadtűzön... de az is célom volt,... bővebben...
facebook